Categorie:Zwerkbal

Uit De Bibliotheek van Zweinstein

Ga naar: navigatie, zoeken

Zwerkbal is de populairste tovenaarssport in de wereld van Harry Potter, het is te vergelijken met de voetbalgekte bij sommige Dreuzels. Sommige kamers van kleine tovenaars of heksen hangen vol met posters en andere artikelen die te maken hebben met hun favoriete Zwerkbalploeg.

Geschiedenis

Doordat toverfamilies in het begin hun eigen bezemstelen ontwikkelde verschilde ze in snelheid, comfort en bedieningsgemak. Later begonnen ze in te zien dat iedere toverfamilie hun eigen talenten hadden en ruilde ze bijvoorbeeld toverdrankjes tegen bezems en andere diensten werden geruild. Door deze ontwikkeling begonnen bezemsteelmakers meer aandacht te besteden aan hoe een bezem het beste kan worden gemaakt, wat er belangrijk is voor de veiligheid, comfort, snelheid en allemaal andere dingen die belangrijk zijn bij het maken van bezems.
Hierdoor begonnen ook diverse bezemsporten te ontstaan, denk maar aan: bezemraces, Stichstock, Creaothceann, Duwdouw en Hagenzwiep. Echter één sport was een blijvertje geworden, namelijk Zwerkbal. Naast Zwerkbal zal Hagenzwiep nog vaak gespeeld worden, maar deze sport is nooit echt populair geworden. De sport Zwerkbal is ontstaan in Blubberveld.
In Blubberveld woonde mevrouw Gerda Klepel, een heks die aan de rand woonde van het moerassige Blubberveld aan het begin van de elfde eeuw. Zij hield een dagboek bij, die nu wordt bewaard in het Zwerkbalmuseum in London. Ze schreef onder andere dat er een grote leren bal tussen haar spitskolen landde. Dit zou de hedendaagse Slurk kunnen zijn. Andere dingen waar ze over schreef was dat ze in bomen probeerde te gooien (manier van scoren), een potige Schotse heksenmeester die meedeed en volgens haar een of andere Creaothceann speler zou zijn die op het idee kwam om rotblokken te beheksen zodat ze rond het veld rondzoefde. Een eeuw later maken we kennis met de tovenaar Diederik Knar, hij wilde een brief schrijven naar zijn neef Olaf in Noorwegen. Uit die brief blijkt dat de sport zich had verbreid had en er diverse dingen waren veranderd. In de brief schreef hij dat zijn vrouw Gunhilde de "Vanger" moest zijn tijdens de wedstrijd de oude term voor het hedendaagse Jager, een speler genaamd Randulf die een "Bonker" tegen zijn hoofd aan kreeg en dat die oude Ugga niet snel genoeg was met de knots. Hieruit kunnen we concluderen dat de "Bonker" de huidige Beuker moest zijn en dat Ugga de Drijver moet zijn geweest. Het scoren in bomen bleek afgeschaft te zijn, omdat Diederik schreef over drie nieuwe doelvaten op palen aan weerszijde van het veld. Er was echter één ding dat nog ontbrak aan het verhaal van Zwerkbal en dat was de Gouden Snaai.
Hiervoor keren we terug naar het begin van de twaalfde eeuw. Smiechtenjacht was toen razend populair aan het worden. Smiechten waren vogels die algemeen voorkwamen in Noord-Europa. Dreuzels konden Smiechten zelden zijn, want ze konden zich goed verbergen en vlogen razendsnel.

Deze categorie bevat geen pagina’s of media.

Persoonlijke instellingen