HP Headquarter » Boeken » Orde van de Feniks » Samenvatting

Harry Potter en de Orde van de Feniks
Harry’s verplichte zomervakantie bij oom Herman en tante Petunia op de Ligusterlaan is dit keer nog erger dan alle voorgaande jaren: niet alleen wordt hij door de Duffelingen weer vreselijk behandeld, ook zijn beste vrienden lijken hem deze zomer totaal te negeren.
Harry vindt dat hij iets moet doen, maakt niet uit wat, om zo snel mogelijk te kunnen terugkeren naar Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. Maar dan krijgt de vakantie een onverwacht einde en wordt het zelfs onzeker of Harry nog wel aan zijn vijfde schooljaar op Zweinstein mag beginnen. Vreemde gebeurtenissen stapelen zich op en Harry doet ontdekkingen die het hem onmogelijk maken kalm te blijven…

Na de gebeurtenissen van het vorige jaar zit Harry weer bij de Duffelingen. Hij voelt zich in de steek gelaten door zijn vrienden en Sirius en hij krijgt telkens nachtmerries over een donkere gang. Hij ontvangt nog wel brieven, maar mogen hem geen informatie geven voor als het bericht in verkeerde handen valt. Zijn leven blijft echter niet lang saai. Wanneer Harry en Dirk een keer samen buiten lopen worden ze aangevallen door Dementors. Harry weet ze te verdrijven, maar krijgt dan het bericht dat hij uit de toverwereld zal worden verbannen, voor het gebruik van magie in het bijzijn van Dreuzels. Perkamentus steekt daar gelukkig een stokje voor, maar Harry moet wel naar een hoorzitting komen. Een paar dagen later wordt Harry opgehaald door een paar Schouwers en Remus Lupos. Hij wordt meegenomen naar het hoofdkwartier van de Orde van de Feniks, een groep tovenaars met als doel het vechten tegen Voldemort.

Het hoofdkwartier is het huis van Sirius, hier worden geheime bijeenkomsten gehouden tussen de Orde-leden. Deze ontmoetingen zijn zo geheim dat Harry en de anderen er ook niet bij mogen zijn. Maar toch krijgen ze wat berichten door dankzij de hangoren die Fred en George hebben ontwikkeld. Zij hebben met behulp van het geld dat Harry hun had gegeven een "fopshop" opgebouwd. Dan moet Harry naar zijn hoorzitting. Hij wordt vrijgesproken, met Perkamentus als zijn advocaat. De rest van de vakantie helpt Harry mee het verwaarloosde huis schoon te maken.

In de Zweinsteinexpress ontmoet hij Loena Leeflang. Ze is een beetje vreemd en wordt vaak gepest. Bij Zweinstein ziet Harry voor het eerst dat de wagens die de leerlingen naar de school brengen worden getrokken door een soort paarden. Zijn vrienden kunnen de beesten niet zien, maar Loena toevallig wel. Op school aangekomen komt hij voor nog een verassing te staan. Hagrid is niet aanwezig en hun nieuwe lerares Verweer tegen de Zwarte Kunsten is een afgezant van het Ministerie, Dorothea Omber. Hij hoort van Hermelien dat dit is omdat Droebel Perkamentus ervan verdenkt dat hij het Ministerie wil overnemen, nadat hij had gezegd dat Voldemort terug was. Ook Harry krijgt het moeilijk, omdat niet iedereen hem wil geloven dat Voldemort terug is. Hij krijgt onder andere ruzie met Simon en andere leerlingen vermijden hem zichtbaar.

De lessen van Omber zijn ronduit slecht, ze moeten namelijk de hele les uit hun boek lezen en Harry wordt er al de eerste les uitgestuurd, omdat hij zei dat Voldemort terug was. Hij krijgt ook nog strafwerk, dat bestaat uit het schrijven van strafregels met zijn eigen bloed. Harry, Ron en Hermelien besluiten dan om zelf een Verweer tegen de Zwarte Kunsten groep op te richten en recruteren leerlingen op hun eerste uitstapje naar Zweinsveld. Ron heeft ondertussen een plaats gekregen in het Zwerkbalteam van Griffoendor als wachter. Hun eerste wedstrijd loopt uit in een ramp voor Ron die alles doorlaat. Ze winnen gelukkig wel van Zwadderich. Na de wedstrijd beledigt Malfidus Rons en Harry's ouders. Fred, George en Harry vallen Malfidus aan en Omber geeft hen daarvoor een eeuwige ban op Zwerkbal.

Nu bijna alles wat Harry leuk vond aan Zweinstein is afgenomen door Omber, stort hij zich op het Verweer tegen de Zwarte Kunsten groepje, dat inmiddelf bestaat uit een behoorlijk aantal leerlingen. Harry is degene die les zal geven en ze noemen zichzelf de Strijder van Perkamentus oftewel SVP. Ondanks de decreten van het ministerie, waarin allerlei groepen worden verboden, gaan ze door. Onder andere Marcel, Loena en Cho maken deel uit van de groep. En in de week voor Kerst ervaart Harry zijn eerste kus met Cho, op wie hij al een paar jaar verliefd is. Net voor de vakantie komt ook Hagrid terug van zijn reis. Hij blijkt te hebben onderhandeld met de reuzen, maar het liep op niets uit, omdat de Dooddoeners de reuzen hadden overgehaald. Bij zijn eerste les van Hagrid ontdekt hij eindelijk wat de dieren die de wagens trokken nou eigenlijk zijn. Het zijn Terzielers, dieren die je alleen kan zien als je de dood hebt gezien, in Harry's geval de dood van Carlo. Alleen Marcel kan ze ook zien uit zijn klas, omdat hij zijn opa had zien sterven.

Harry blijft dromen krijgen over de donkere gang, maar op de dag voor de vakantie krijgt hij een soort gelijk visioen, waarin de vader van Ron wordt aangevallen door een slang, Harry waarschuwt Professor Anderling, die op haar beurt Perkamentus op de hoogte brengt. Meneer Wemel blijkt inderdaad te zijn aangevallen door een slang, maar hij overleeft het. Harry komt erachter dat de donkere gang in het Departement van Mystificatie is. Met Kerst blijven ze vanwege de verwondingen van meneer Wemel in Londen in het huis van Sirius. Op de dag dat Harry terug zou gaan naar Zweinstein, krijgt hij te horen dat Sneep hem lessen in Occlumentie moet gaan geven, zodat hij geen visioenen krijgt van Voldemorts gedachten.

Op Harry's eerste date met Cho gaat het dan helemaal mis. Harry had die ochtend nog aan Hermelien beloofd, dat hij naar de Drie Bezemstelen zou komen. Cho vat dit verkeerd op en rent huilend weg. Hermelien heeft een interview geregeld met Rita Pulpers en wil dat Harry verteld wat er volgens hem vorige zomer is gebeurd. Het interview wordt geplubiceerd in de Kibbelaar, waarvan de vader van Loena de redacteur is. Na het interview komen er meer mensen die Harry geloven, maar Omber wordt er alleen maar nog bozer door. Om haar woede af te reageren ontslaat ze Professor Zwamdrift en wordt Firenze, de centaur de nieuwe leraar Waarzeggerij.

De lessen in Occlumentie lopen niet zo voorspoedig als Harry hoopte. Na een paar lessen krijgt Harry zelfs nog meer last van zijn litteken dan eerst. Wanneer Sneep wordt weggeroepen tijdens een van de lessen duikt Harry in de Hersenpan van Sneep en komt in een herinnering van Sneep met Harry's vader James en Sirius. James blijkt niet de held waarvoor Harry hem altijd hield. Hij pest Sneep de hele tijd en probeert de hele tijd indruk te maken op Lily, Harry's moeder. Sneep komt binnen wanneer Harry nog in de Hersenpan zit en is woedend. Op een van de ontmoetingen van de SVP, komt Dobby Harry waarschuwen dat Omber eraan komt. Samen met nog een paar andere leden worden ze opgepakt en naar Perkamentus gebracht. Perkamentus beschermt Harry door te zeggen dat de club door Perkamentus zelf was verzameld en verdwijnt dan.

Harry krijgt last van zijn geweten en wil Sirius spreken over zijn vader. Fred en George zorgen ervoor dat Harry genoeg tijd heeft om Sirius te spreken in de haard door hun zelfgemaakte vuurwerk af te steken. Harry gebruikt dan brandstof om naar het hoofdkwartier te gaan. Sirius verzekert Harry ervan dat het maar een fase was van zijn vader en dat hij later veel minder arrogant werd. Harry heeft geen tijd om meer uitleg te vragen en gaat dan maar terug naar school. Daar is ondertussen de hele school in rep en roer, omdat het vuurwerk rare bijeffecten heeft. Fred en George vertrekken van Zweinstein en gaan naar hun winkelpand op de Wegisweg.

Het Zwerkbalteam van Griffoendor presteerd slecht, omdat ze hun zoeker en twee drijvers kwijt zijn. Ginny vervangt Harry als zoeker en doet het niet onverdienstelijk, waardoor ze maar met 10 punten verschil verliezen van Huffelpuf. Ron doet het nog steeds niet erg goed, maar mag niet uit het team stappen van Angelique. Tijdens hun laatste wedstrijd tegen Ravenklauw worden Harry en Hermelien door Hagrid meegenomen naar het verboden bos. Hij brengt hun naar zijn halfbroer, een volbloed reus, Groemp. Hagrid wil dat Harry en Hermelien hem verzorgen wanneer hij weg moet. Wanneer Harry en Hermelien terugkomen, zien ze dat Griffoendor de Zwerkbalcup heeft gewonnen dankzij Ron en Ginny. Ze moeten Ron jammer genoeg van zijn roze wolk afhalen om hem te vertellen wat Hagrid in het bos heeft verstopt.

Ondertussen komen hun S.L.I.J.M.B.A.L. examens steeds dichterbij. Harry doet het behoorlijk goed, totdat ze bij Waarzeggerij aankomen. Tijdens hun examen in Astronomie zien ze dat Hagrid door Omber wordt ontslagen. Hagrid weet te ontsnappen, maar tijdens de aanval op Hagrid wordt Professor Anderling ernstig verwond. Harry kan zich de volgende dag nauwelijks meer concentreren tijdens Geschiedenis van de Toverkunst. Hij valt in slaap en krijgt een visioen dat Sirius wordt vastgehouden op het Departement an Mysitificatie. Nadat het examen is afgelopen wil Harry zo snel mogelijk naar het Ministerie, maar Hermelien staat erop dat ze eerst controleren of Sirius echt weg is. Daarvoor moeten ze inbreken in Ombers kantoor. Wanneer Harry naar het hoofdkwartier gaat ontmoet hij alleen Knijster, de huiself van Sirius die hem verteld dat Sirius nooit meer zal terugkomen van het Departement.

Dan wordt Harry door Omber gesnapt en worden ze een tijdje vastgehouden. Uiteindelijk verzint Hermelien een leugen dat ze Perkamentus wilden bereiken om te zeggen dat hun wapen af is. Harry en Hermelien brengen haar naar het Verboden Bos, waar ze worden achtereenvolgens worden aangevallen door centauren en Groemp. Omber wordt vastgehouden, maar Harry en Hermelien weten te ontsnappen. Samen met Ron, Ginny, Marcel en Loena gaan ze op weg naar het ministerie. Ze gebruiken de Terzielers om naar Londen te reizen.

Op het Departement van Mystificatie blijkt dat het visioen een val was van Voldemort om een profetie in handen te krijgen. De profetie kon namelijk alleen door hemzelf of door Harry worden gehaald. Er volgt een gevecht door verschillende kamers. Iedereen behalve Harry en Loena raakt gewond of kan geen spreuken meer uitspreken. Dan krijgen ze gelukkig hulp van de Orde. Die weten de aanwezige Dooddoeners achteruit te drijven. Terwijl Harry en Marcel vluchten breekt de profetie per ongeluk. Dan komt ook Perkamentus en stopt iedereen met vechten, behalve Sirius en Bellatrix van Detta. Sirius wordt geraakt door een lamstraal en valt achterover in een soort boog met een gordijn ervoor. Harry denkt dat Sirius gewoon tijdelijk weg is, maar wanneer hij niet terugkomt wordt hij wanhopig. Hij achtervolgt Bellatrix en probeert haar aan te vallen.

Dan komt echter ook Voldemort en wanneer die op het punt staat Harry te vermoorden schiet Perkamentus te hulp. Voldemort en Perkamentus vechten een tijdje, maar dan probeert Voldemort Harry's lichaam over te nemen. Hij kan echter niet zo lang blijven, omdat de liefde die door Harry stroomt te groot is. Dan komen ook Droebel en een paar schouwers binnen en vlucht Voldemort. Perkamentus stuurt Harry terug naar Zweinstein met een Viavia en komt een half uur later ook terug.

Harry is woedend, omdat Perkamentus Sirius niet heeft kunnen redden en Perkamentus besluit hem dan alles te vertellen over de band tussen Harry en Voldemort. Hij vertelt Harry dat in de profetie stond dat Harry een kracht heeft die Voldemort niet kent en dat een van hen uiteindelijk de ander moet vermoorden. Harry moet dat even verwerken en wil er met niemand over praten. Zo gaat Harry weer terug naar de Dreuzelwereld, maar niet voordat Dwaaloog Dolleman en nog enkele andere Schouwers een hartig woordje met de Duffelingen hebben gesproken.Je browser ondersteunt geen javascript, schakel javascript in of installeer een browser die wel javascript ondersteunt om de pagina goed te kunnen bekijken