HP Headquarter » Boeken » Halfbloed-Prins » Samenvatting

Harry Potter en de Halfbloed-Prins
Het land wordt geteisterd door vreemde rampen en aanslagen, en hoewel het hartje zomer is hangt er een hardnekkige, onheilspellende mist.
In de Ligusterlaan zit Harry Potter 's avonds laat ongeduldig op de komt van professor Perkamentus te wachten. Wat kan er zo belangrijk zijn dat Perkamentus hem bij de Duffelingen op komt zoeken en dat niet wachten kan tot Harry's terugkeer naar Zweinstein? Zou het iets te maken hebben met de oude profetie die Harry aan het eind van zijn vijfde schooljaar gehoord heeft?
Harry's zesde jaar op Zweinstein begint ongebruikelijk, als Voldemort opnieuw aan kracht wint en de werelden van Dreuzels en tovenaars zich steeds meer met elkaar vermengen...

Harry weet nu eindelijk waarom hij bij de Duffelingen moet wonen, maar dat neemt niet weg dat hij het vreselijk vindt. Dankzij een abonnement op de Ochtendprofeet blijft hij deze keer op de hoogte van het nieuws, zo is er een nieuwe minister van toverkunst, Rufus Schobbejak, een ex-schouwer. Deze keer zijn het echter niet de Wemels, maar Perkamentus zelf die Harry uit zijn lijden verlost. Onderweg naar het Nest, neemt Perkamentus Harry mee, om een oude collega van hem, Slakhoorn, ervan te overtuigen weer les te gaan geven. Slakhoorn is gek op beroemde mensen en omdat Harry hem eraan herinnert hoeveel hij mist van zijn echte leven (dat vooral bestaat uit het ontvangen van cadeautjes van hoog gepositioneerde oud-leerlingen) dat hij uiteindelijk toestemt om les te gaan geven. Voordat Perkamentus afscheid neemt van Harry, vertelt hij hem nog dat hij hem dit jaar prive lessen zal geven, iets waar Harry zeer naar uit kijkt.

Aan het einde van de vakantie gaat Harry met de Wemels en natuurlijk Hermelien naar de Wegisweg, om boeken te kopen, maar ook om Fred en Georges nieuwe toverfopshop te bewonderen. Terwijl ze allemaal in hun winkel staan, ziet Harry Malfidus wegglippen door het raam. Harry gaat hem samen met Ron en Hermelien achterna onder de onzichtbaarheidsmantel. Malfidus gaat naar Odius en Oorlof en lijkt daar iets te reserveren voor later.

In de Zweinsteinexpress worden Harry en Marcel door Slakhoorn bij een speciale coupe uitgenodigd, om wat te eten. Slakhoorn verteld hun en nog een paar anderen over de 'Slakkers', zijn groep van lievelingetjes die hij helpt om de top te bereiken na hun examen. Wanneer ze eindelijk weg mogen, krijgt Harry opeens een idee en gaat de coupe van Malfidus in om hem af te luisteren onder zijn onzichtbaarheidmantel. Hij komt niet veel meer te weten en wanneer ze op Zweinstein zijn aangekomen verstijfd Malfidus, die Harry doorheeft, hem opeens. Gelukkig weet Tops Harry nog net van de trein te halen voordat die weer vertrekt.

Op Zweinstein wacht hem nog een onaangename verrassing, Sneep is leraar Verdediging tegen de Zwarte kunsten geworden, terwijl Slakhoorn Toverdranken gaat geven. Met behulp van een oud toverdrankenboek van ene 'Halfbloed Prins', wordt Harry de beste in Toverdranken en wint er zelfs de geluksdrank Felix Fortunatis mee. In Verweer tegen de Zwarte Kunsten gaat het echter minder door de nieuwe leraar en het leren van nonverbale spreuken.

Naast alle zware lessen, moet Harry ook nog eens alle verplichtingen die bij zijn nieuwe aanvoerdersschap van het Zwerkbalteam van Griffoendor hoort nakomen. Zo moet hij selecties houden en wordt hij geconfronteerd met een nogal arrogante Wachter die Rons plek wil innemen. Dankzij wat toverwerk van Hermelien wordt Ron toch nog de nieuwe Wachter, maar ook Ginny krijgt een plekje in het team: als Jager. Daarbovenop komen nog de privť lessen van Perkamentus die echter niet zoveel fysieke kracht vergen. Perkamentus laat Harry met behulp van de Hersenpan de zwaktes van Voldemort bestuderen. Zo komt hij meer te weten over Voldemorts moeder en zijn jeugd.

Tijdens een uitje naar Zweinstein wordt Katja Bell getroffen door een gevaarlijke vloek, verborgen in een ketting. Ze overleeft het maar net, Harry verdenkt meteen Malfidus van dit 'ongeluk', maar hij kan nog niets bewijzen en niemand wil hem zelfs geloven. Ondertussen gaan Rons Wachterskwaliteiten sterk achteruit, maar een truc van Harry zorgt ervoor dat het tijdens de wedstrijd toch nog goedkomt. Zo goed zelfs dat Ron na de wedstrijd zelfs (voor het eerst) met een meisje zoent: Belinda. Dit allemaal tot ergernis van Hermelien, waardoor Harry voor de tweede keer in zijn schoolleven een doorgeefluik wordt van informatie tussen zijn twee beste vrienden. Met Harry's liefdesleven loopt het echter niet zo soepel als bij Ron, hij wordt verliefd op Ginny (het zusje van Ron), maar ten eerste heeft ze al een vriend en Harry betwijfelt of Ron het wel zou goedkeuren.

Dan komt er een kerstfeestje van Slakhoorn, omdat Ginny nog steeds met Daan gaat, besluit Harry in een opwelling Loena Leeflang mee te vragen. Gewoon als vrienden en Harry heeft inderdaad plezier in een feestje, totdat Draco wordt binnengesleurd door Vilder. Sneep neemt Draco mee en Harry achtervolgt hen en ontdekt dat Sneep een onbreekbare eed heeft afgelegd met de moeder van Draco, dat hij Draco koste wat het kost zal beschermen en zal helpen in zijn taak van Voldemort. Harry wil uitvinden wat Draco's taak is en probeert hem te schaduwen, maar zonder succes.

Na goed uitgerust te zijn van zijn kerstvakantie worden Harry's lessen met Perkamentus hervat, niet voor lang echter, want Harry krijgt een herinnering van Slakhoorn te zien waarin de sleutel tot Voldemorts onsterfelijkheid zit. Jammer genoeg heeft Slakhoorn uit schaamte met de herinnering geknoeid en nu moet Harry als zijn lievelingsleerling uit zien te vinden wat hij verbergt. Slakhoorn geeft echter niets prijs en probeert Harry de hele tijd te ontlopen.

Op Rons verjaardag gebeurd er weer iets vreemds, in een van zijn cadeautjes zit chocolade met een liefdesdrank, die eigenlijk voor Harry was bedoeld. Harry rent naar Slakhoorn en Ron wordt gered van een afgang, na afloop schenkt Slakhoorn hen wat mede in, maar zodra Ron een slokje neemt zakt hij in elkaar. Harry weet hem te redden dankzij het boek van de halfbloed prins, maar het is duidelijk dat iemand probeert een moord te plegen. Harry verdubbeld zijn inspanning om Malfidus te ontmaskeren en zet Knijster en Dobby in om hem te achtervolgen. Ze ontdekken dat Draco om de zoveel tijd naar de Kamer van Hoge Nood gaat, maar ze kunnen niet naar binnen en ook Harry lukt het niet.

De tweede Zwerkbalwedstrijd moet Harry het zonder Ron stellen en in zijn plaats speelt de arrogante wachter, die verpest alles en slaat uiteindelijk Harry van zijn bezem, waardoor ze de wedstrijd verliezen.

De tijd begint te dringen voor de herinnering van Slakhoorn, want Perkamentus zegt niet verder te kunnen gaan zonder de herinnering. Uiteindelijk lukt het Harry toch, dankzij Felix Felicitis. Samen met Perkamentus bekijkt hij het en ze ontdekken dat Voldemort van plan was zijn ziel in 7 delen te verspreiden in zogenaamde Gruzielementen. Die delen heeft hij verstopt in magische voorwerpen en om Voldemort weer sterfelijk te maken moeten de stukjes ziel worden vernietigd. Perkamentus zegt ideeŽn te hebben en laat Harry weten dat er al twee zijn vernietigd, wat betekent dat er nog 4 te gaan zijn (eentje blijft in Voldemorts lichaam). Het dagboek uit GK was er een en Perkamentus had zelf een ring van een voorvader van Voldemort gevonden en onschadelijk gemaakt. Wat Harry nog meer in hogere sferen brengt is het feit dat Ginny en Daan uit elkaar zijn, nu staat hij echter in tweestrijd tussen wat Ron ervan zou zeggen en wat hij zelf wil.

Ondanks al deze nieuwe kennis is Harry Draco's taak nog niet vergeten en wanneer hij Draco hoort huilen op de jongens-wc probeert hij hem af te luisteren. Hij valt echter door de mand en het mond uit in een duel, op het moment dat Draco een onvergeeflijke vloek wil gebruiken herinnert Harry zich een spreuk uit het boek van de HBP: 'sectumsempra'. Het effect is huiveringwekkend, overal spat bloed in het rond. Sneep komt snel aangerend en weet de wonden te genezen, Harry krijgt echter wel een hele hoop strafwerk, waardoor hij de laatste wedstrijd van het Zwerkbalseizoen moet missen.

Daarom moet Harry de laatste wedstrijd in het kamertje van Sneep doorbrengen, wanneer hij na wat enkele uren lijkt terug mag naar de leerlingenkamer staat hem een verrassing te wachten. Zelfs zonder Harry winnen ze de Zwerkbalcup en wanneer Ginny hem om de hals vliegt denkt hij er geen seconde over na en zoent hij haar en gelukkig voor hem zijn de gevoelens wederzijds. De volgende weken vliegen om en eindelijk heeft hij weer het gevoel dat hij gelukkig is, die tijd mag echter niet lang duren, een reeks onverwachte gebeurtenissen volgen.

Perkamentus heeft een Gruzielement gevonden en vraagt Harry met hem mee te gaan, op weg naar zijn kantoor loopt Harry echter Professor Zwamdrift tegen het lijf. Zij vertelt hem in een dronken bui dat er iemand in de Kamer van Hoge Nood haar eruit heeft gegooid, ze vertelt hem ook dat het Sneep was die de profetie had afgeluisterd namens Voldemort, al dacht zij dat Sneep alleen probeerde haar sollicitatiegesprek met Perkamentus af te luisteren. Harry stormt woedend naar Perkamentus, die geeft hem geen redelijke verklaring, maar omdat de Gruzielementen op het moment belangrijker zijn laat hij het rusten en gaat hij mee op reis.

Ze komen terecht in een grot en nadat Perkamentus meerdere beveiligingen van Voldemort weet te overkomen komen ze in het midden van een ondergronds meer waar het Gruzielement in een basin met toverdrank ligt. Om het te pakken te krijgen moet de vloeistof worden opgedronken, Perkamentus neemt deze taak op zich, terwijl Harry ervoor moet zorgen dat hij door blijft drinken zodat de Gruzielement boven water komt. Perkamentus lijkt helemaal krankzinnig te worden van de drank, maar uiteindelijk slagen ze er toch in het Gruzielement te pakken en te ontsnappen aan de necroten (een soort zombies).

Wanneer ze weer op Zweinstein aankomen staat het Duistere teken boven de astronomietoren, ze snellen er heen, maar er lijkt niemand te zijn vermoord. Dan komt Draco en die wil Perkamentus vermoorden, hij komt nog redelijk ver, omdat Perkamentus eerst Harry beschermt door hem te verstijven. Draco ontwapent Perkamentus maar lijkt niet de kracht te hebben om door te zetten, na een luchtig gesprek over hoe Draco Dooddoeners het kasteel heeft ingesmokkeld komen de andere Dooddoeners ook de toren binnen. Geen van allen probeert Perkamentus te vermoorden, totdat Sneep binnenstormt en tot verbijstering van Harry de Vloek des Doods afvuurt op Perkamentus, die vervolgens levensloos wegvliegt over de reling van de toren. De Dooddoeners vluchten en ook Draco en Sneep weten te ontkomen.

Wat alles nog erger maakt is dat het Gruzielement niet eens een echt Gruzielement was, het echte voorwerp was al door ene R.A.B. weggehaald die ook probeerde Voldemort ten val te brengen. Perkamentus krijgt een mooie begrafenis op Zweinstein en Harry moet nog een klap verwerken als hij het uitmaakt met Ginny, omdat hij niet wil dat ze gevaar loopt terwijl hij op zoek gaat naar de Gruzielementen. Ginny zegt het te begrijpen, maar Harry voelt zich er niet beter door. Hij krijgt nog even te maken met Schobbejak die hem ervan probeert te overtuigen zich aan te sluiten bij het ministerie, maar daar voelt Harry niets voor. Hij moet Perkamentus' werk afmaken en de enigen die hem daarbij kunnen bijstaan zijn Ron en Hermelien.Je browser ondersteunt geen javascript, schakel javascript in of installeer een browser die wel javascript ondersteunt om de pagina goed te kunnen bekijken