HP Headquarter » Essays » Columns

Columns
Hitchhiker's Guide to the Harry Potter world
A/N: Deze column is eigenlijk al heel erg oud, het was origineel mijn tweede column maar door communicatie problemen is deze column nooit gepubliceerd. Houdt er rekening mee dat ik in dit stukje dus nog geen rekening heb gehouden met nieuwere of vernieuwde sites. Ik weet dat het hypocriet lijkt tegenover column 12 (Trends), maar het verschil (of de manier waarop ik mijn positie probeer te verdedigen) is dat ik geen absolute cijfers geef, maar eerder een indicatie van wat waar te vinden is. En voor webmasters die willen klagen omdat hun site er niet tussen staat (en dus schijnbaar wordt afgedaan als onorigineel), lees het helemaal tot het einde af - je begrijpt het wel als je het helemaal gelezen hebt...

Zoals beloofd deze week een column zonder spoilers. Jammer eigenlijk, omdat iedereen HBP vast al uit heeft, maar voor de zekerheid doe ik het toch maar. Ik heb de afgelopen week wat onderzoek gedaan naar columns en het blijkt dat ik het de vorige keer helemaal verkeerd heb gedaan (het leek absoluut niet op een column bedoel ik). Een column is een kort stukje waarin de schrijver zijn (of haar) mening geeft over een recente gebeurtenis. Ik mag dan gelukkig twee uitzonderingen maken voor deze site: ik mag theorieën publiceren en het mag lekker lang zijn. Deze week zal het echter niet zo heel erg lang zijn (door het fenomeen genaamd toetsweek), dus heb ik een luchtig onderwerp genomen. Het gaat dan wel niet over een recent onderwerp, maar behalve HBP en de film die ik nog niet gezien heb is er niet echt veel gebeurd. Daarom wil ik wil jullie wat nuttige tips geven over verschillende websites over HP, zowel in het Engels als in het Nederlands.

Ik zal maar beginnen met mijn favoriet: mugglenet (www.mugglenet.com). Voor deze site moet je wel een redelijk tot goede kennis van Engels hebben, omdat het gemaakt is door voornamelijk ‘bijna-volwassenen’ (17/18 jaar). Dat neemt niet weg dat er ook leuke dingen voor kleine kinderen op staan, zo zijn er ontzettend veel foto’s en wallpapers. Maar voor de ‘oudere kinderen’ - behalve degenen die nog steeds niet goed Engels kunnen - en enkele jongere die al wel goed Engels kunnen, staat er een schat aan informatie. Voor de echte HP-fans zijn er de editorials, een fantastische verzameling van theorieën. Maar ze uploaden ook nog eens zo snel dat het moeilijk is om het allemaal bij te houden, gebruik daarom de zoekfunctie die ze via Google hebben gemaakt - gebruik bijvoorbeeld ‘editorial Perkamentus’ - of ga naar een van de negen rubrieken (al is het niet altijd duidelijk waarover elke rubriek gaat). Voor de mensen die op zoek zijn naar wat minder serieuze onderwerpen, kan ik zeker het spoofs gedeelte aanbevelen. Hier staan goedbedoelde parodieën op HP, ze zijn allemaal gemaakt door HP-fans dus je moet je niet aangevallen voelen als je grappige filmpjes bekijkt of vreemde herschrijvingen van je favoriete passages uit de boeken leest. Wat je ook niet mag missen zijn de ‘fun lists’, een top 10 of top 100 over van alles en nog wat. Mijn favoriet is ‘91 Ways to Agitate People Who Don't Like Harry Potter’, om die kleine groep mensen die nog niet Harry Potter verslaafd zijn te irriteren. En als je je echt een keer wil doodlachen - of als je in een hele depressieve bui bent -, moet je de Wall of Shame eens lezen, dan kom je het komende uur (oké dan 5 minuten) niet meer overeind. Verder is er natuurlijk nog veel informatie, zoals dat hoort bij een goede HP-site.

De site die je als HP-fan echt als startpagina moet hebben is The Leaky Cauldron (www.the-leaky-cauldron.org). Op TLC staat altijd het laatste nieuws, zelfs Rowling geeft toe dat ze dingen te weten komen over de boeken die ze zelf nog niet eens wist (niet over de inhoud natuurlijk, maar over publicatiedata etc.). Voor de rest staat er niet veel meer op deze pagina, maar dat komt omdat ze verbanden hebben gesloten met andere websites die elk een deel van een goede HP-site vertegenwoordigen, of ze allemaal door dezelfde mensen worden gemaakt weet ik eigenlijk niet. Jammer genoeg zijn ze op het moment dat ik deze column schrijf allemaal offline (of doet mijn pc weer erg vaag). Als ik het goed heb zijn de andere drie sites HP Lexicon, Quick-Quote-Quill en The Hogwarts Galleries. Samen met TLC behoren ze tot ‘the Floo Network’ (www.floo-network.org)
HP Lexicon (www.hp-lexicon.org) is het woordenboek van alle onderwerpen die in de boeken van Rowling worden besproken (inclusief Quidditch through the Ages en Fatastical Beasts and where to find them). Ontzettend handig en ook nog eens makkelijk in gebruik. Ik gebruik het zelf eigenlijk niet zo vaak, omdat er heel veel overbodige informatie op staat en ik de hoofdlijnen en belangrijkste personen al ken, maar voor een HP ‘beginneling’ kan dit van grote waarde zijn.
Quick-Quote-Quill (www.quick-quote-quill.org) is een uitgebreide verzameling van quotes van J.K. Rowling. in deze categorie wil ik ook graag Madam Scoop (www.madamscoop.org) noemen, een goed georganiseerde site om snel het interview te vinden waar naar je al tijden zocht. Volgens mij is ook deze site een lid van the Floo Network, maar dat maakt nu even niet uit.
Over the Hogwarts Galleries (www.hogwarts-gallery.org) weet ik niets, omdat ik er nog nooit geweest ben, maar voor plaatjes kan je net zo goed op Google zoeken, al is het natuurlijk wel handig als je op één site kan blijven, maar hierover later een andere keer als de site weer online is.

De volgende sites bezoek ik eigenlijk nauwelijks, maar verdienen eigenlijk toch wel een vermelding.
HPANA (www.hpana.org) is een nieuws verzamelaar over HP, ze maken gebruik van een zelf gemaakte nieuwsverzamelaar, die allerlei belangrijke site om de zoveel minuten bezoekt. Voor de rest stelt de site helemaal niets voor, maar je zou deze site ook kunnen gebruiken in plaats van TLC.
The Quidditch Pitch (www.thequidditchpitch.net) is een mooit vormgegeven site, als je echt kickt op mooie lay-outs moet je deze site echt vaak bezoeken, omdat ze hun lay-out ook wel eens aanpassen aan belangrijke gebeurtenissen, zo was er bij de première van HP Gof een speciale movie-look. Eigenlijk verdient deze site ook de status van Mugglenet en TLC, gezien de hoeveelheid informatie, ze missen jammer genoeg de originaliteit, zoals de editorials op Mugglenet en hebben niet de specialisering wat gebeurt bij Floo Network (waaronder dus TLC).
Veritaserum (www.veritaserum.com) heeft ook een hoog niveau, maar jammer genoeg duurt het laden van pagina’s nogal lang - met breedband dan - vrijwel alle video’s en trailers zijn hier verzameld, maar net als The Quidditch Pitch missen ze echte originaliteit. De site bestaat vooral uit grote archieven, zelfs nog tot in de vorige eeuw (1999 en volgens mij ook nog 1998).

Dat waren de belangrijkste Engelstalige sites, nu verder met de Nederlandse. De kwaliteit van de Nederlandse sites vallen toch nog enigszins tegen, maar er zijn wel enkele uitschieters. De meeste sites bestaan vooral uit nieuws gekopieerd van de Engelse sites en wat informatie over de boeken, een paar hebben ook columns (zoals deze site) en daaraan herken je natuurlijk sites van hoge kwaliteit *slijmslijm*. Voor de Nederlandse site is er een grotere kans dat ik originele sites mis, omdat ik gewoon geen site kan vinden waar ze allemaal verzameld zijn, daarom heb ik hier harrypotter.pagina.nl gebruikt aangevuld met mijn favorieten.

Zeker een positieve uitschieter is Orde van de Feniks.com (www.ordevandefeniks.com). Al lijkt er op de hoofdpagina nog niet veel bijzonders aan, er zit veel verborgen informatie, zoals de minisites en het interactieve gedeelte. Voor de echte leuke dingen moet je dus verder zoeken dan het menu alleen. Zo zei een vriend van mij ooit dat dit echt de beste HP-site was van Nederland en toen ik het bekeek vond ik er niets aan, totdat ik op het spoor kwam van de wallpapers en bewerkte plaatjes, waar zo te zien erg veel tijd aan is besteed of die ze gekopieerd hebben. Als dat laatste het geval is neem ik het trouwens terug dat deze site goed is.

Een andere goede site (voor Nederlandse begrippen dan) is Dreuzels.com (www.dreuzels.com). Er staat nog niet heel veel informatie op, maar alles lijkt in ieder geval allemaal origineel te zijn en originaliteit stel ik erg op prijs. Een redelijk verzameling columns en een uitgebreide encyclopedie zorgen voor een interessante site.

De laatste Nederlandstalige HP-site die ik het vermelden waard vind is Potterdome (www.potterdome.org). De opzet lijkt verdacht veel op die van TLC, maar dat neemt niet weg dat het een goede site is. Veel informatie, jammer genoeg niet opvallend origineel.

De meeste .nl sites zijn zo ver ik kon zien nog onder constructie, of zijn gewoonweg enorm onorigineel. Maar als je er nog een weet waarbij dat niet het geval is wijs me er dan zeker op. Volgens mij heb ik ook een emailadres via deze site (matt@harrypotterwereld.nl) als je geen antwoord via dit adres krijgt stuur dan een bericht via mijn eigen site (zie column 1). Ik heb bewust nog niet de RPG, Forum en Fanfiction sites besproken, want dat zal ik een andere keer doen als daar aanleiding voor is. Dit is absoluut niet als belediging bedoeld aan de sites die ik niet genoemd heb, maar ik zal er wel mijn redenen voor hebben gehad. Misschien noem ik je wel als ik RPG, HP-forums of fanfiction ga bespreken of heb ik je site nog niet goed bekeken, voor klachten van lichtgeraakte webmasters zie mijn emailadres. Als je aan mij op jouw site de originele aspecten kan noemen dan zal ik overwegen om jouw site alsnog te vermelden.





Reageer op deze column op het forum (maak een nieuw topic aan als er nog geen bestaat).

Je browser ondersteunt geen javascript, schakel javascript in of installeer een browser die wel javascript ondersteunt om de pagina goed te kunnen bekijken