HP Headquarter » Essays » Columns

Columns
Een nieuwe orde in het HP wereldje
Binnenkort wordt mijn column in iets nieuws overgezet, de details weet ik ook nog niet, maar het wordt leuk! Deze week eens niet een column over het HP universum, maar over de werkelijkheid. Geen zorgen dit is een uitzondering, volgende week weer over Harry Potter!

Als je de nieuwsbrief van HPW & HPZ hebt gekregen heb je vast ook de column van Nick gelezen over de overmacht waartegen kleine sites moeten strijden om een plekje te krijgen in het Harry Potter fandom. Voor degenen die de nieuwsbrief niet hebben gehad of niet hebben gelezen zal ik hem even quoten:

‘Eindelijk weer eens twee websites die samenwerken en die als eindproduct een nieuwsbrief produceren. Dat zie je te weinig in het ‘Harry Potter’ wereldje. Bijna elke website werkt tegenwoordig alleen of heeft andere websites onder hun hoede. Nee, bijna niemand werkt meer samen, terwijl samenwerking de kern van de Harry Potter boeken is. Tegenwoordig is het meer een wedstrijd en dat begint erg te vervelen. Dat was ook één van de redenen dat Harry Potter Wereld.tk werd opgeheven. Ik had er weinig zin in om een wedstrijd te gaan spelen terwijl ik bezig was met iets dat ik ontzettend leuk vind: websites bouwen….. (stuk weggelaten dat ik niet interessant vind voor dit onderwerp)

….Maar het wordt misschien tijd voor een groot verbond tussen nieuwe fansites, die dingen samen gaan doen. Want als dit door blijft gaan, zijn er over een tijd nog maar een paar HP sites over… ‘

Mooi dat hij het eens is met mijn idee dat samenwerking een belangrijk, zo niet het belangrijkste aspect, is in de Harry Potter serie. Nu ben ik zelf ook maker van een website (HPHQ, binnenkort partner van deze site) en ik zelf heb ook gemerkt hoe lastig het is om bezoekers te trekken. Nou was dat ook niet echt mijn doel, maar zoals altijd werd ik weer te gretig en wilde ik na een maandje meer bezoekers naast die paar vrienden. Toen dat niet echt wilde lukken en ik het aanbod kreeg om voor deze site te schrijven heb ik de mogelijkheid met beide handen aangepakt.

Maar in de tijd dat ik op zoek was naar meer bezoekers merkte ik dat er inderdaad honderden sites zijn over Harry Potter die nooit werden bezocht - maar die ook haast niet werden bijgewerkt. Nu zat er ook een hoop rommel tussen waar ik in mijn tweede column (die nooit is verschenen) op reageerde, maar er zijn zeker ook kwaliteit sites bij, die op zijn minst een vermelding verdienen. Ik ben nu bezig om al deze sites te verzamelen, maar jammer genoeg krijg ik meestal geen reacties omdat de webmasters er na een tijdje mee zijn gestopt (waarschijnlijk uit frustratie). Daarom wil ik deze column gebruiken om al deze mensen op te roepen om weer verder te gaan met hun sites, ook de sites van gratis hosts, eigenlijk vooral deze sites.

Nu ben ik eigenlijk niet de aangewezen persoon om ook echt een ‘verbond’ te sluiten (te oud – 16 jaar is ook al oud - en te weinig tijd), maar ik weet zeker dat er mensen zijn die er wel wat voor voelen om in ieder geval iets op te starten. Een plek waar de fans ook echt hun stukjes kunnen posten, zonder eerst door een strenge controle te moeten. Nu zijn hier al forums voor, maar daar is het zo lastig om ook echt informatie op te zoeken.

Ik ben er zeker van dat er genoeg HP fans zijn om zoiets ook echt te laten slagen. De problemen zijn alleen geld en tijd, al is geld geen vereiste. Zo heb ik een webhost die gratis en zonder reclame mijn website host (Atspace.com), tijd is echter een ander probleem. Als er echter genoeg mensen zijn dan kan zelfs het tijdprobleem worden opgelost. Tegenwoordig wordt al het goede ‘personeel’ echter gestolen door grote websites, waaronder dus deze. Maar ik ben er zeker van dat dit niet de bedoeling is van Nick en hij heeft zelfs iemand geholpen om zijn ideeën de wereld in te sturen (ik dus).

Dit is misschien een te idealistisch beeld, maar ik ken zeker nog een aantal mensen die nog geen website hebben, maar wel goede ideeën hebben. Ze schrikken alleen van de hoeveelheid werk die er in zo’n website gaat zitten, van het maken van lay-outs tot het elke dag posten van nieuws. Om mee te doen moet je ook haast elke dag nieuwe informatie toevoegen, hier zit dus het wedstrijd element dat we moeten zien te verwijderen. Dit kunnen we doen door een beginpagina op te stellen voor alle HP sites, waarbij je kunt aangeven als je website weer is vernieuwd.

Je ziet dat ik al concrete plannen heb om dit ook echt uit te voeren, maar een gebrek aan tijd houdt mij tegen. Ik heb elke dag hoogstens twee uurtjes de tijd, vaak minder doordeweeks, in het weekend weer wat meer, om mijn website te onderhouden. En dan heb ik nog het geluk dat mijn beste vrienden ook van de HP serie houden en dat ik me niet van het sociale leven hoef af te sluiten om aan de site te werken. Ik krijg zelfs elke keer nieuwe ideeën van hun die ik dan later opschrijf, zelf overschatten ze het schrijfwerk en durven ze er niet aan te beginnen. Nou weet ik niet of het normaal is, maar bij mij gaat het schrijven haast vanzelf als ik maar aan iets begin.

Ik ontvang graag reacties over dit onderwerp, misschien mensen die hier hetzelfde over denken, of zelfs mensen die deze uitdaging aandurven en een soort Harry Potter community willen opzetten. In dat geval zou ik er graag aan mee willen werken, want het blijft veel werk voor één persoon. Je kunt voorlopig via mijn website (www.hpheadquarter.tk) mijn emailadres vinden – ik durf het niet hier te zetten uit angst voor spam – maar ik geloof dat bij de nieuwe aanpak van de column ook een nieuw emailadres hoort (iets van matt@harrypotterwereld.nl?) dus dat kan je ook proberen.


Reageer op deze column op het forum (maak een nieuw topic aan als er nog geen bestaat).

Je browser ondersteunt geen javascript, schakel javascript in of installeer een browser die wel javascript ondersteunt om de pagina goed te kunnen bekijken