HP Headquarter » Essays » Columns

Columns
Trends onder HP sites
Vakantie begonnen en veel te veel tijd om na te denken over onzinnige dingen - niet dat ik dat niet leuk vind hoor, in tegendeel. Verwacht de komende weken twee tot drie columns en/of essays per week, aangezien ik nog steeds geen vakantiebaantje heb ondanks al twee(!) ingeleverde sollicitatieformulieren, waar geen antwoord op is gekomen. Maar dat heeft allemaal niets te maken met HPHQ dus verder met het onderwerp van vandaag.

Als er een ding is dat moeilijk genoemd mag worden, maar dat essentieel is voor succes in het leven, is het originaliteit. Het probleem is namelijk dat een fantastisch idee dat je net hebt bedacht vaak net iets eerder al door een ander is uitgevoerd, zo ook bij Harry Potter websites. Helaas gaat het niet altijd op die manier en worden ideeën soms al gestolen voordat ze zijn uitgevoerd door de oorspronkelijke bedenker, wat mij nu al twee keer is overkomen. Ik ga geen namen noemen, maar als je je aangesproken voelt dan weet je wel hoe laat het is. Maar door schade en schande (nou ja schande... dat viel wel mee) wijs geworden is het enige wat ik jullie kan vertellen over de toekomst van HPHQ dat we de komende tijd niet achterover zullen leunen en dat we de site nog lang niet onbeheerd zullen achterlaten.

Zoals gezegd is originaliteit belangrijk bij Harry Potter websites, vooral omdat het er zoveel zijn; kijk alleen al maar naar hoeveel partners we al niet hebben en dat is misschien maar het topje van de berg. Wat ik dan soms vreemd vind is dat we elkaar allemaal achterna lopen en dan moet ik bekennen dat ik me daar zelf ook wel schuldig aan heb gemaakt, dus vat het niet op als een belediging, want ik beledig mezelf nooit (behalve op de tennisbaan: Sukkel! Wat doe je nou man!). Het antwoord daarop is volgens mij dat we zodra we iets zien meteen denken: dat kan ik beter/mooier/uitgebreider etc. maar de realiteit valt altijd tegen. Met mijn inmiddels aangeleerde achtergrond van onderzoeker en analysator ben ik tot de conclusie gekomen dat de nieuwste trend er een is die - hoewel op het eerste gezicht leuk - ver strekkende gevolgen kan hebben voor de sfeer onder de webmasters.

Het zogenaamde 'site review' fenomeen kan een gevaar opleveren voor een goede omgang bij HP sites. Nu heb ik van een betrouwbare bron vernomen dat rivaliteit tussen sites er gewoon bij hoort, dus misschien overdrijf ik nu een beetje.

Het fenomeen

Voor degenen die het nog niet weten of voor wie het nog niet duidelijk was, site reviews zijn keuringen van HP sites door webmasters van een andere HP site. Er worden cijfers gegeven voor bijvoorbeeld lay-out, originaliteit, gebruikersvriendelijkheid en ga zo maar door. Best leuk om te weten hoe je site ervoor staat, maar je moet er wel sterk voor in je schoenen staan. Nu is het voorlopig nog beschaafd en worden redelijke cijfers gegeven met een aardige beargumentering en als er kritiek wordt gegeven, altijd terecht en niet beledigend.

Het probleem

Het volgende is opnieuw niet als belediging bedoeld (ja, ik pas op mijn tellen tegenwoordig: niets schrijven wat beledigend kan worden opgevat en dat is nogal lastig...) maar als waarschuwing. Onthoud dat een review nooit en dan bedoel ik ook echt nooit objectief is - dat is een van de eerste dingen die je bij filosofie leert - er zijn altijd vooroordelen (goed en slecht) aanwezig, zelfs als je een persoon niet kent. Zo las ik laatst nog een artikel in mijn levensbeschouwingboek waarin stond dat je beoordeling als onbekende sterk wordt beïnvloed door je naam; heet je bijvoorbeeld Bart dan heb je meer kans op een baan dan Bilabal om maar een gekke naam te noemen. Euh... die naam heb ik verzonnen hoor, maar het gaat om het punt dat zelfs zoiets simpels als een naam invloed heeft op beoordeling.

Wat we ook niet moeten vergeten is dat smaken verschillen, de een houdt van een kleine knusse site, de ander van een site waar je in de anonimiteit kan treden en je je geen zorgen hoeft te maken over bijvoorbeeld je image op het forum. Als je dan met cijfers begint dan wordt het al gauw zoiets van: deze site is erg goed en deze slecht. Maar wat de een slecht vind, kan een ander het einde vinden en daarmee weerhoud je bezoekers ervan om hun favoriete site te vinden. Want terugkomend op objectieve oordelen, als iemand van te voren te horen krijgt dat die site slecht is dan blijft dat toch in het hoofd zitten wanneer men de site bezoekt.

Nu moet ik helaas toch wel een beetje specifieker worden, ik zal de naam opnieuw niet noemen, maar als de webmaster van die site het leest dan is de kans klein dat hij zich niet aangesproken zal voelen. Er is een wedstrijd aan de gang waarbij websites het tegen elkaar 'opnemen' in verschillende categorieën, laten we het maar even vergelijken met een soort Oscars voor HP websites. Wat is het punt hiervan? Publiciteit wellicht, dat kan ik begrijpen, maar het is zo zonde dat een HP site dit organiseert. Een buitenstaander, vooruit dan maar, dan staat er niets op het spel behalve prestige. Maar een wedstrijd uitschrijven tussen je concurrenten...

Wat een slimme tactiek dit ook mag lijken, ik vind het ongepast. Er is geen plaats voor relativering, het gaat puur om aantallen, er kan vrijwel niets gewonnen worden - bijna alleen verloren en er zullen veel verliezers zijn, dus maar hopen dat niemand zich het verlies zal aantrekken - en we mogen dan ook nog eens hopen dat er een gezonde rivaliteit blijft bestaan, al denk ik in eerste instantie niet dat we daarvoor hoeven te vrezen.

Natuurlijk kan ik het niet verhinderen en zal ik daar ook geen pogingen toe doen, omdat het een beslissing is geweest van die site en wie weet pakt het alsnog goed uit. Ik ben tenslotte ook niet objectief.

EDIT: Zojuist heb ik vernomen dat wij als website ook zijn genomineerd; laat ik even voorop stellen dat ik dat zelf niet gedaan heb (wat een hypocriet zou ik dan wel niet zijn) en ten tweede roep ik alle bezoekers op om toch op HPHQ te stemmen (MUAHAHAHAHA), nee dat was een grapje... Laat ik het zo stellen, als je op ons wil stemmen, ga je gang ik zal je niet tegenhouden; maar als je het met mij eens bent dat het een onnodig risico is op de toch al-niet-zo-fantastische-sfeer-in-het-HP-wereldje, stem dan niet. De prijs boeit mij (en ik geloof dat ik ook voor de rest van de staff kan spreken) echt niet.


Reageer op deze column op het forum (maak een nieuw topic aan als er nog geen bestaat).

Je browser ondersteunt geen javascript, schakel javascript in of installeer een browser die wel javascript ondersteunt om de pagina goed te kunnen bekijken