HP Headquarter » Essays » Columns

Columns
Wat zou jij doen?
Stel, totaal hypothetisch, dat je morgen een brief in je brievenbus krijgt. In de envelop zit een brief van echt perkament en het adres aan de voorkant is geschreven in groene inkt. Nieuwsgierig open je de brief en inderdaad wat je verwacht komt ook uit: het is een brief van Zweinstein, met daarop je uitnodiging voor het eerste schooljaar. Je boekenlijst is bijgevoegd en op 1 september moet je de trein op perron 9 ¾ pakken richting Zweinsveld.

Wat zou je eerste reactie zijn? Zou je het meteen geloven of denken aan een verlate (of vervroegde) 1 april grap? Ik stelde mezelf deze vraag en natuurlijk kan ik nooit weten of dit ook echt is wat ik zou doen, maar ik vertrouw op het kleine beetje zelfkennis wat ik heb en zal de vraag dus als volgt beantwoorden:

De eerste gedachte zou zeer waarschijnlijk zijn dat dit een leuke 1 april grap is, weer eens wat nieuws en altijd beter dan ‘je veter zit los’. Dan bedenk ik me dat het geen 1 april is en dat het dus een slechte grap is, want je haalt geen grappen van dit kaliber uit met anderen als het niet gaat om een tv-show of als je Fred of George heet. Misschien dus een tv-show, waarin mensen worden geconfronteerd met hun passies, beetje vergezocht, maar waarom niet?

Zou het wel eens een echte brief kunnen zijn? Nee, geen enkele kans, mijn rationalistisch ingestelde brein zal daar voor geen seconde rekening mee houden. Bovendien, als ik een tovenaar was had ik vast allang wat ongewone dingen meegemaakt en mijn leven is tot nu toe vrij onbeweeglijk geweest, toch? Of misschien ook niet, wat voor gekke dingen heb ik in mijn leven meegemaakt?

(Misschien ben ik ooit in een trein verschijnseld, nadat ik hem net had gemist terwijl mijn horloge me toch echt vertelde dat ik op tijd was. Misschien heb ik mijn ergste vijand wel eens onbewust vervloekt, waardoor hij de volgende dag met een puistenkop van hier tot ginder op school kwam. Misschien heb ik… nee dat alles heb ik nooit gedaan en ik heb niet eens een ergste vijand…)

Ik stop de brief dan waarschijnlijk ergens goed weg, in het geval het een slechte grap van mijn vrienden was dan zal ik net doen alsof de brief nooit is aangekomen – wat zal dat een teleurstelling zijn, muahaha – en als het een tv-show is, dan hadden ze maar wat beter hun best moeten doen, want wat moet ik nou met alleen een brief?

De dagen erna willen mijn gedachten de brief echter maar steeds niet loslaten, waarom niet vraag ik me af. Omdat ik diep van binnen hoop dat er zoiets als een toverwereld bestaat, ik heb me wel eens afgevraagd ‘is dit alles?’ en het antwoord bleek dan helaas ja te zijn. Maar dit was mijn kans om daar afscheid van te nemen, om naar een wereld te gaan waarin je lauwe trucjes kan doen met een stukje hout.

En ik heb altijd al eens een keertje willen vliegen, zou ik er goed in zijn? Nee, zo moet ik niet denken. Als het een grap was dan zou de teleurstelling alleen maar groter zijn, wat is de kans dat het echt is. Rationeel nadenken, ja dat is de manier om de waarheid te achterhalen! Kansberekening, logica, voor- en tegenargumenten, daar kan ik tenminste iets mee.

Welke variabelen zijn er? Mijn vrienden, die deze grap waarschijnlijk hebben opgezet. De commerciële zenders die al ergere dingen hebben gedaan dan mensen te misleiden (kom op zeg ‘de gouden kooi’? wat een onzin). Andere mogelijkheden: verkeerd bezorgd? Nee, mijn naam en adres staan er toch echt op. Spellingsfout in het register van Zweinstein, in welk geval ik dus al zou aannemen dat de toverwereld bestaat, wat niet het geval is.

Zoals altijd schakelen mijn hersenen over in over analyse en raakt het een beetje oververhit. Bestaat die brief eigenlijk wel, heb ik het niet gedroomd? Nee, niet gedroomd, de brief ligt nog steeds in de la… Zal ik hem nog eens lezen? Nee, niet doen je maakt de teleurstelling alleen maar groter als je die brief oppakt en Zweinstein blijkt niet te bestaan –

De verleiding is te groot, ik pak de brief nog eens. Aha, hij is gesigneerd door Hermelien Griffel, alsof ik daar ooit in zou trappen. Dit is dus een domme grap van een mislukte Harry Potter fan. Hij weet dat Hermelien slim is en ook hoe de uitnodigingsbrief eruit zag en wat de inhoud was, of is het misschien een zij? Heb ik nog ergens een wraakzuchtige ex? Nope, niet voor zover ik weet.

De mogelijkheden vallen een voor een af, mijn vrienden lijken van niets te weten, de tv-show die komt maar steeds niet aanbellen, maar één ding is zeker, dit is oplichting! Hermelien op deze leeftijd al professor op Zweinstein en dan ook nog als plaatsvervangend Hoofdmeester (of zou het dan Hoofdjuffrouw zijn?) laat me niet lachen… Als die brief echt was dan hadden ze op zijn minst Hagrid wel even kunnen sturen om me te overtuigen dat magie bestaat. Misschien ben ik niet belangrijk genoeg voor een persoonlijk bezoekje.

Hé wacht eens even, sinds wanneer hou ik er serieus rekening mee dat die brief echt is? In een ultieme poging de brief uit mijn hoofd te zetten pak ik een aansteker en een deo-spuit en steek ik die hele envelop in de fik, ach wat brand perkament toch lekker (is dat wel zo?). Jammer genoeg werkt het voor geen ene meter en blijf ik aan die brief denken, maar nu heb ik geen boekenlijst meer en ook geen treinkaartje (is het jullie ook opgevallen dat er helemaal geen treinkaartjes controle is op de Zweinsteinexpress, terwijl er wel conducteurs zijn bij de NS die om half twaalf ’s nachts boetes lopen uit te delen en onredelijk lopen te zijn omdat ik één keer vergeten ben mijn kaartje te stempelen!).


Wacht, deze hele column slaat helemaal nergens op –

Nou ja, nu weten jullie tenminste wat ik zou doen, misschien afgezien van die deo-spuit met aansteker dan, want ik gebruik natuurlijk gewoon een vlammenwerper. En een vervolg dat kan je trouwens wel vergeten, mocht je dat willen dan adviseer ik je zelf maar eens aan zo’n idioot verhaal te beginnen, dan weet je pas hoe moeilijk het is om de grootst mogelijke onzin te bedenken.

Reacties zijn van harte welkom en natuurlijk wil ik ook graag jullie verhalen horen, reageer gewoon op het forum.

Als je mijn humor ontzettend flauw vond en geen moment om dit stukje hebt kunnen lachen of als je denkt dat ik het bovenstaande serieus meende, stuur dan een uil naar:

Albus Perkamentus
I’m-not-dead-just-pretendingstreet 77
62443 Phoenix, AZ
US of A


Reageer op deze column op het forum (maak een nieuw topic aan als er nog geen bestaat).

Je browser ondersteunt geen javascript, schakel javascript in of installeer een browser die wel javascript ondersteunt om de pagina goed te kunnen bekijken