HP Headquarter » Essays

Essays


De flits van triomf - Matt

Ik zit nog steeds vast met de Gruzielementen, dus daarom ga ik maar eerst even verder met een idee wat ik al ongeveer een jaar terug had en wat nu is bijgesteld na het lezen van Harry Potter en de Halfbloed Prins. Het is geen herschrijving hoor, maar een totaal nieuw essay. Het gaat over dit stukje:

'Hij zei dat mijn bloed hem sterker zou maken dan wanneer hij het bloed van een andere tovenaar had gebruikt,' zei Harry tegen Perkamentus. 'Hij zei ook dat de bescherming die m'n - die m'n moeder in mij had achergelaten - dat hij daar ook over zou beschikken. En hij had gelijk - hij kon me opeens aanraken zonder pijn te voelen. Hij raakte mijn wang aan.'
Heel even dacht Harry dat hij een soort flits van triomf in de ogen van Perkamentus zag, maar een tel later wist hij zeker dat hij zich dat verbeeld had, want toen Perkamentus weer achter zijn bureau ging zitten, leek hij ouder en vermoeider dan Harry hem ooit gezien had.

VB, p.519/520

*****HBP Spoiler*****

Waarom die flits van triomf?

Het bloed van Harry

Sinds OvdF weten we waarom Harry's bloed zo'n speciale rol speelt. Zijn bloed en dat van tante Petunia zijn de reden dat hij veilig is in het huis van zijn gehate familieleden, dankzij de opoffering van Harry's moeder. Het vreemde is alleen dat Voldemort nu ook Harry's bloed bezit, waardoor de bescherming van zijn moeder voor een deel schijnt te zijn vervallen. Wat ik niet snap en wat ik in dit essay ook wil onderzoeken is waarom Harry aan het einde van Vuurbeker nog steeds terug moet naar de Duffelingen. Is het voor het geval dat of weet Perkamentus meer dan hij Harry heeft laten weten aan het einde van Vuurbeker en Orde van de Feniks. Weer zitten we met het probleem dat hij het Harry (en ons) niet meer kan vertellen, maar misschien kunnen we daar zelf ook wel achterkomen.

Soort bescherming

Met wat voor soort bescherming we te maken hebben weten we niet. Het was vroeger in ieder geval fysiek, omdat er een verschil was voordat Voldemort Harry's bloed gebruikte en erna. Krinkel kon Harry niet eens aanraken, maar jammer genoeg nog wel vervloeken. Wat heb je nou aan een fysieke bescherming als je een tovenaar bent, het lijkt me sterk dat Harry en Voldemort letterlijk met elkaar op de vuist zouden gaan. Na zijn herrijzenis kon Voldemort Harry wel aanraken, maar toen hij in Orde van de Feniks probeerde Harry's lichaam over te nemen - of wat hij ook probeerde - kon hij daar niet lang verblijven. Of die, laten we het maar even mentale bescherming noemen, nou al bestond voordat Voldemort Harry's moeder vermoorde of erna, daar kunnen we alleen naar gissen. Feit is dat Harry nog steeds bescherming heeft, alleen in een andere eventueel zwakkere vorm dan voorheen.

Duffelingen

Wat voor redenen kunnen we bedenken waarom Harry nog steeds terug moet naar de Duffelingen. Is het niet juist gevaarlijker om hem bij een stelletje onbekwame Dreuzels te zetten en alleen maar op een afstandje toe te kijken, dan Harry gewoon bij de Wemels te laten verblijven, waar er altijd minstens 3 andere bekwaamde tovenaars zijn (Mevrouw Wemel, Ron en meestal Hermelien)? De bescherming moet haast wel nog steeds bestaan, of Perkamentus moet een fout hebben gemaakt. Het kan ook zijn dat Perkamentus hem alleen terug stuurt voor het geval dat de bescherming nog steeds werkt, maar dat zou redelijk stom zijn, want als de bescherming niet meer zou werken, zou Harry binnen de kortste keren dood kunnen zijn en dat is niet gebeurd. Wat ik ook niet echt snap is de reden van Perkamentus dat zolang Harry het huis van zijn tante zijn thuis kon noemen, dat hij dan beschermd zou zijn. Zegt Harry niet altijd dat Zweinstein meer zijn thuis was dan Ligusterlaan ooit was geweest? Als ik iets van 3 weken per jaar ergens zou moeten 'logeren' zou ik dat huis ook niet echt mijn thuis noemen, maar aan de andere kant is de Ligusterlaan wel de plek waar Harry is opgegroeid.

Nieuwe bescherming?

Nu weer terug naar het hoofdpunt, wat zou er nou goed kunnen zijn aan het feit dat Voldemort Harry's bloed heeft gebruikt voor zijn herrijzenis? De reden voor Perkamentus om te denken dat het in hun voordeel was moet wel een hele goede reden zijn om de verloren (fysieke) bescherming om te buigen in iets positiefs. Wat ik persoonlijk een goede reden vind is dat Harry's fysieke bescherming is overgegaan in een bescherming die meer met de geest te maken heeft. En dan bedoel ik niet in de vorm van legilimentie en occlumentie, maar dat Harry niet over kan worden genomen door Voldemort, zoals hij probeerde in Orde van de Feniks. Perkamentus zegt dat het liefde was, maar wie zegt dat er niet meer achter zit.

Vijand binnen in je zelf

De zogenaamde vijand die je voor jezelf bent, de kritische en altijd ontevreden kant van jezelf, heeft iedereen denk ik wel. Voldemort dus ook, eigenlijk hoor ik niet 'ook' te zeggen, maar 'juist', omdat hij zoals Perkamentus dat ooit zei, net als alle andere dictators bang was dat iemand anders hem zou kunnen aanvallen. Zijn brein houdt hem in de waan dat hij alleen de machtigste kan zijn als hij iedereen zal hebben uitgeroeid, vandaar zijn haast om Harry te vermoorden. Maar Voldemort zit nu met nog een probleem, namelijk dat zijn grootste vijand nu ook echt binnen in hem zit, Harry's bloed. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat Voldemort langzaam van binnenuit wordt verteerd door de liefde die door Harry's aderen stroomde. Ik kan niet zeggen dat ik veel weet over bloedbanden, omdat ik zelf nou eenmaal geen tovenaar ben en geen tovenaarsbibliotheek kan raadplegen, maar het lijkt me geen onwaarschijnlijke theorie.

Sterker met Harry's bloed

Waarom Voldemort dacht dat hij sterker zou worden met Harry's bloed lijkt op het eerste gezicht makkelijk te kunnen worden beantwoord: de bescherming die Harry van zijn moeder had is er niet meer. Maar waarom zou hij zoveel waarde hechten aan het aanraken van Harry als hij hem gewoon kan vermoorden met zijn toverstok. Het lijkt erop dat Voldemort meer weet van deze tak van tovenarij en dat de bescherming die Harry's moeder gaf nog meer omvatte dan alleen de fysieke bescherming, waar ik al eerder over heb gesproken. Voldemort was immers van plan Harry meteen na zijn herrijzenis uit de weg te ruimen, dus die verwijdering van bescherming zou dan nutteloos zijn geweest. Ik ga er hier wel blindelings en met gering bewijs vanuit dat Voldemort Harry ook in zijn eerste jaar had kunnen vermoorden als Harry Krinkel niet vast had gepakt. Hij zei namelijk 'DOOD HEM! DOOD HEM!' dus of Voldemort wist toen nog niet dat het weer zou kunnen mislukken als hij Harry zou proberen te vermoorden, of hij wist dat hij Harry gewoon kon vermoorden.

De flits van triomf

Nu dan eindelijk de reden die ik heb bedacht dat Perkamentus een flits van triomf in zijn ogen had in plaats van een bezorgde blik als eerste reactie op het bericht van Harry. Ik heb al een beetje verteld over de mogelijkheden van een nieuwe bescherming of een nieuwe vijand, maar wat mij nou echt een boeiende theorie lijkt is dat Voldemort er weer eens goed is ingestonken, misschien met wat hulp van Perkamentus. Wat als Perkamentus weet dat die bescherming die Lily over Harry heeft gebracht in werkelijkheid niet of nauwelijks bestaat. Hij doet er alles aan om Voldemort te laten denken dat die bescherming alles is wat Harry heeft om zich te beschermen tegen hem. Hij stuurt hem elk jaar naar de Duffelingen, dus denkt Voldemort dat Harry daar veilig moet zijn; anders zou Perkamentus hem er toch niet heen sturen? Hij laat Harry keer op keer vechten met Voldemort en lijkt achteraf niet eens zo geschokt als hij zou moeten zijn, wanneer de enige die Voldemort kan verslaan dood had kunnen zijn. Hij helpt Harry iedere keer echter wel op weg en helpt hem ook in de strijd, waardoor hij uiteindelijk niet echt in levensgevaar verkeerde. Al was Harry er in Steen der Wijzen volgens Perkamentus er niet ver van af. Doordat Harry elke keer weer weet te ontsnappen, gaat Voldemort ook geloven dat er iets speciaals is aan Harry, en omdat hij niet in liefde geloofd valt zijn oog op de bescherming van Harry's moeder. Daardoor zou hij niet de echte reden kunnen vinden waarom Harry hem toch elke keer verslaat, zo simpel en voor de hand liggend dat Voldemort het niet (wil) zien: liefde. Wat het verscchil is met de bescherming van Lily is dat liefde Harry een grotere bescherming geeft dan een of andere oeroud stukje magie ooit kan doen. Ik ben normaal niet echt sentimenteel en of ik in ware liefde geloof dat vertel ik jullie lekker niet, maar ik bekijk dit allemaal vanuit Rowlings oogpunt en het zou wel iets zijn voor haar om de nadruk weer op liefde te plaatsen en niet op de magie - al noemt men liefde vaak ook magie.


Reageer op dit essay op het forum (maak een nieuw topic aan als er nog geen bestaat).

Je browser ondersteunt geen javascript, schakel javascript in of installeer een browser die wel javascript ondersteunt om de pagina goed te kunnen bekijken