HP Headquarter » Essays

Essays


Gruzielement 1: Huffelpufs beker - Matt

*****HBP Spoiler*****

Omdat ik nog niet een lijstje kan en wil maken van de zeven gruzielementen begin ik maar met een ervan die voor bijna honderd procent zeker een gruzielement is: Huffelpufs beker.

De speciale eigenschappen van de beker

Helga Huffelpuf

Huffelpuf is de afdeling van de loyaliteit, geduldigheid en niet bang om hard te werken (eerste lied van de sorteerhoed). Laten we maar aannemen dat Helga Huffelpuf deze eigenschappen ook bezat, wat niet meer dan logisch is. Samen met Ravenklauw en Griffoendor vormde ze een blok tegen Zalazar Zwadderich, wat dus betekent dat ze ook niet voor bloedzuiverheid was en net als Griffoendor vond dat iedereen een kans moest krijgen. Het dier dat bij de afdeling Hulffelpuf hoort is een das, nou weet ik niet precies wat voor magische eigenschappen ik aan dit dier zou moeten toekennen, ik heb er namelijk nog nooit een gezien en in totaal waarschijnlijk twee of drie plaatjes. Eerlijk gezegd vind ik het nogal een saai dier, net zoals de meesten vinden dat de afdeling Huffelpuf saai is (sommigen zelfs "de afdeling voor losers")

De beker

De beschrijving die we van de beker krijgen was deze: "een kleine gouden beker met delicaat gesmede oren". Daar kunnen we niet echt veel mee... Het vertoont wel overeenkomsten met de andere Gruzielementen, behalve het dagboek; Net als de ring en het medaillon is de beker van een van de stichters van Zweinstein geweest, ze zijn allemaal van goud (HBP p.55 & p.329) en ze zijn natuurlijk heel erg oud. Volgens mevrouw Orchidea bezit de beker ook nog magische krachten, waar zij zelf echter niet vanaf weet. Zou Voldemort niet eerst al deze eigenschappen willen onderzoeken, voordat hij de beker omtovert in een Gruzielement. Het is immers niet niks om een deel van je ziel in een voorwerp te stoppen, wie weet was de beker daar wel tegen beschermd.

Speciale Krachten

Ik kan me jammer genoeg niet goed voorstellen wat voor eigenschappen de beker zou moeten bezitten, maar er gaan geruchten dat de beker helende krachten zou moeten bezitten. Dit willen ze bewijzen, door het hoofd de afdeling van Huffelpuf Professor Stronk is. Voor iederen die het nog niet weet, zij is de lerares Kruidenkunde en vrijwel alle genezende middelen zijn gebasseerd op de kruiden. Dan wel in de vorm van een toverdrank, dan wel in een zuivere vorm, waarbij de plant rechtstreeks wordt toegediend. Een heel erg vergezochte theorie van mij is deze: Voldemort kon zijn ziel weer heel maken, door het gebruik van de beker. Ik hoor graag wat jullie ervan vinden, maar nu verder met wat minder vergezochte theorieŽn.

Waar is die beker?

Elemententheorie

Ik heb ooit ergens een theorie gelezen over de elementen die bij de vier stichters horen: Griffoendor - vuur, Ravenklauw - lucht, Zwadderich - water, Huffelpuf - aarde. Met andere woorden de vier elementen, waarvan men vroeger dacht dat de wereld uit bestond. Deze theorie is volgens mij ook ooit bevestigd door JKR, dus dat geeft maar weer eens aan hoeveel werk ze in haar boeken heeft gestopt, omdat alles daardoor klopt, de leerlingenkamers als het beste voorbeeld, maar natuurlijk ook de dieren die bij de afdelingen horen (behalve de slang, maar daar zit vast een goede redenering achter). Als we deze redenering volgen - en ik denk dat we daar goede redenen voor hebben, aangezien Harry en Perkamentus eerst moesten zwemmen om bij de grot te komen - zal de locatie van de beker dus iets te maken moeten hebben met aarde.

Een grot?

Als je aan aarde denkt, is de link met een grot snel gemaakt. Het probleem is echter dat een grot ook al de verstopplaats was van een ander Gruzielement (het medaillon). Natuurlijk kan het wel, dat Voldemort twee keer dezelfde soort verstopplaats gebruikt en een grot biedt natuurlijk alle goede mogelijkheden voor een goede verstopplek, het is donker en het is makkelijk te beveiligen. Over wat voor grotten hebben we dan tot nu toe gehoord? Waar ik meteen aan moest denken was Goudgrijp. Het lijkt een ideale verstopplek, er is al een uitstekende beveiliging - misschien zelfs draken... - Voldemort zou waarschijnlijk de kluis zo kunnen beveiligen dat alleen hij de kluis zou kunnen openen, net zoals de kobolden dat ooit hadden gedaan met de kluis voor de Steen der Wijzen. Toen kon Voldemort zelf echter ook de kluis binnen...

Kobolden

We weten nog steeds niet zeker aan welke kant de kobolden staan, het lijkt erop dat ze aan de goede kant staan, maar ze zijn nogal zakelijk ingesteld. Daarom zullen ze geen vragen stellen als iemand als Voldemort met een lading goud komt aanzetten om een speciale kluis te kopen, bovendien was hij in de tijd dat hij de beker in zijn bezit kreeg nog een menselijkere versie met de naam Marten Vilijn. Het feit dat hij ook een kluis kon binnenbreken die alleen voor kobolden bestemd was is zeker erg verdacht.

De Geheime Kamer

Een andere grot die erg verdacht is, is de geheime kamer. Het is een plek die alleen bereikbaar is voor mensen die Sisseltong kunnen. Voldemort zou een van de laatste 'mensen' zijn die dat nog konden. Het mooie aan deze theorie is dat Harry inderdaad degene zou moeten zijn om Voldemort te vernietigen, omdat hij waarschijnlijk de enige andere persoon is die nog Sisseltong kan spreken. Het stelsel van buizen door Zweinstein moet reusachtig zijn, dus het is ook nog eens een goede verstopplek. Hiermee zouden we ook zijn bezoek aan Zweinstein kunnen verklaren, toen hij zogenaamd de baan van leraar wilde. Tijdens een kleine omweg zou hij zo de geheime kamer kunnen zijn binnengegaan en de beker ergens hebben verstopt. Wat zijn zestienjarige ik nog niet wist toen hij Harry naar de geheime kamer lokte, namelijk dat daar een van zijn Gruzielementen verstopt lag, kan hem nog duur komen te staan. Daarom zou Voldemort niet alleen boos zijn op Malfidus omdat hij een Gruzielement zou hebben vernietigd, maar ook omdat hij een verstopplaats van zijn Gruzielement onder de aandacht van Perkamentus en Harry zou hebben gebracht.

Harry's missie

Als de beker verstopt zou zijn in Goudgrijp is het 'enige' wat Harry moet doen, het vertrouwen van de kobolden winnen en de kluis binnengaan. Als de beker in de geheime kamer zit, moet Harry er gewoon weer terug gaan en de beker vinden, die waarschijnlijk ook nog eens door andere betoveringen zou zijn beveiligd (wat ook het geval kan zijn, als de beker in Goudgrijp ligt). Wanneer de beker in geen van beide grotten ligt, weet ik echt niet wat hij moet doen :P.


Reageer op dit essay op het forum (maak een nieuw topic aan als er nog geen bestaat).

Je browser ondersteunt geen javascript, schakel javascript in of installeer een browser die wel javascript ondersteunt om de pagina goed te kunnen bekijken