HP Headquarter » Essays

Essays


Regulus en Knijster - Matt

*****HBP Spoiler*****

Ervan uitgaande dat RAZ inderdaad Regulus Zwarts is, zal ik dit essay wijden aan hoe Regulus achter Voldemorts best bewaarde geheim kon zijn gekomen, hoe Regulus het voor elkaar zou hebben gekregen het Gruzielement te stelen, hoe groot de kans is dat hij inderdaad het Gruzielement heeft vernietigd en hoe Harry eraan moet komen indien het Gruzielement nog niet is vernietigd.

Hoe wist hij het?

Voldemort heeft het aan een paar Dooddoeners verteld

Hier werd lang over gediscussieerd na de Engelse uitgave van HBP op de forums van Mugglenet. Het lijkt in ieder geval niet erg waarschijnlijk. Ten eerste zou Malfidus dan moeten hebben geweten dat het dagboek een deel van de ziel van Voldemort bezat en wat Perkamentus al zei: 'Voldemort gaat ervan uit dat hij de enige is die van zijn Gruzielementen afweet. Maar aan de andere kant, wat heeft het voor zin om Gruzielementen te maken als er niemand is die hem tot leven zou kunnen wekken. De reden dat Voldemort niet zo snel terugkwam zou dan best eens kunnen zijn dat al zijn vertrouwelingen vermoord waren of opgesloten zaten in Azkaban. Het zou natuurlijk niet eerlijk zijn als Voldemort het zelf aan Regulus zou hebben verteld, maar wat wel mogelijk is dat hij een gesprek afluisterde of een andere Dooddoener iets zag doen wat met de Gruzielementen te maken heeft. Hij lijkt er immers trots op te zijn dat hij degene is die het geheim heeft ontdekt (zie E12), al zou die trots in de twee voorgaande opties misplaatst zijn. Daarom denk ik toch dat dit het niet is.

Hij heeft het van Slakhoorn

Naast Perkamentus is de enige van wie we zeker weten dat hij van Voldemorts Gruzielementen afweet Slakhoorn. Slakhoorn noemde Regulus toen Harry bij hem op bezoek was. Misschien heeft hij dat geheim aan Regulus toevertrouwd of heeft hij per ongeluk iets over laten vallen. Misschien was dat ook de reden dat Perkamentus er de eerste keer niet in was geslaagd om de juiste herinnering te pakken te krijgen, omdat Slakhoorn extra voorzichtig was na Regulus. Hoe was het trouwens mogelijk dat er met de herinnering die Perkamentus kreeg geknoeid was terwijl de echte herinnering nog gewoon bestond toen Slakhoorn die aan Harry gaf? Voor dat mysterie heb ik wel theorieën maar de ene nog onwaarschijnlijker dan de ander. Om het doel van dit essay te dienen: Felix felicis bracht Harry ertoe Slakhoorn dronken te maken, omdat Slakhoorn zelf of misschien zelfs Regulus een soort van geheugenslot had aangebracht, dat niet in stand kon worden gehouden in dronken toestand. Ook in nuchtere staat had Harry de herinnering kunnen bemachtigen, want het enige wat hij eigenlijk moest doen was het onderwerp van zijn moeder ter sprake stellen. Onwaarschijnlijk? Ja, inderdaad.

Hij zocht het op in de bieb

Saai... Maar het zou zeker een manier zijn die Regulus trots zou brengen, omdat hij het helemaal alleen had gedaan. Het probleem, er zijn haast geen boeken over Gruzielementen. Wat we niet moeten vergeten is dat hij uit een eeuwenoude familie komt, die ook nog eens een duidelijk aanwijsbare duistere kant heeft. Hij zou best wat hebben kunnen vinden in oude geschriften die door de familie waren bewaard. Of Voldemort heeft diezelfde geschriften gebruikt die opgeslagen waren bij de familie Zwarts en Regulus ontdekte toevallig beschreven pagina's, waarin Voldemort aantekeningen had gemaakt.

Hoe stal hij het?

De locatie

Om die verborgen locatie te vinden, moest Regulus wel heel wat afweten van Voldemorts verleden. De grot was immers nauwelijks te zien en de tijd dat Voldemort daar de eerste keer was, moet ver voor zijn geboorte zijn geweest. Het meest waarschijnlijke lijkt dus inderdaad dat hij aantekeningen van Voldemort moet hebben ingezien. Ik denk niet dat iemand die ooit een Dooddoener was contact zou zoeken met het hoofd van het weeshuis (die waarschijnlijk al lang dood was) en dan nog de moeite zou doen om twee Dreuzels op te sporen, die door Voldemort zouden zijn gemarteld. Regulus was dan wel geen normale Dooddoener, maar zoveel moeite doen als Perkamentus had gedaan verwacht ik niet van een Zwadderaar. Bovendien had hij niet zoveel tijd, behalve als hij al voordat hij Dooddoener werd onderzoek had gedaan naar de Gruzielementen; een jaartje hoogstens voor wat ik mij kan herinneren.

Voorbij de beveiliging

Perkamentus had al behoorlijk wat moeite om de deur te vinden en uit te zoeken hoe de deur moest worden geopend. Een niet uitzonderlijk getalenteerde tovenaar als Regulus zou daar dus nog veel langer over doen. Niet dat het onmogelijk is dat hij dagen achterelkaar in die grot zat, maar ik vermoed dat hij al wist wat voor beveiliging er was voordat hij aankwam. Hij wist tenslotte ook al welk Gruzielement binnen de grot zat. Dus komen we weer terug op Voldemorts aantekeningen, het is niet slim om te vertrouwen op iets wat op zichzelf nog maar een vaag idee is, maar ik heb geen keus.

Knijster

Waarom Knijster in de titel staat? Deze theorie is niet door mijzelf bedacht, maar ik vond hem zo goed dat dit een van de meest waarschijnlijke theorieën wordt die ik over R.A.Z. kan vertellen, naast het feit dat het Regulus is dan. Perkamentus zei al: 'Die bescherming... was toch... heel effectief. Één persoon had het niet gekund...' (HBP, p.435). Het bootje was echter maar voor één tovenaar, maar wat Voldemort over het hoofd zag was jeugd, maar wat ook zeer waarschijnlijk is andere magische wezens: Knijster dus. De theorie is als volgt: Regulus neemt Knijster mee naar de grot, hij laat hem de toverdrank opdrinken en neemt het medaillon mee. Zo simpel eigenlijk en toch was ik er denk ik nooit achter gekomen. Dat zou echt weer iets voor Rowling zijn.

Gruzielement vernietigd?

Had Regulus genoeg tijd?

Nou daar zullen we pas in deel 7 te weten komen, maar ik denk van niet. Het gaat dan niet om het verhaal, maar om de reis die Harry moet maken. Er plotseling achterkomen dat er al een Gruzielement is vernietigd is nogal een anti-climax en het zou dan net lijken of JKR er geen zin in had om het te schrijven, terwijl ze altijd alles tot in de kleinste details beschrijft. Zou ze dan zo'n grote plotlijn met een sisser laten aflopen? Nee, ik verwacht van niet.

Het medaillon op Grimbouldplein 12

Nog zo iets waar ik nooit aan zou denken. In Orde van de Feniks komen Harry en de Wemels tijdens het schoonmeken een medaillon tegen dat niemand kan openen (ik zal later toevoegen op welke pagina dat staat, maar mijn boek is even door mijn zus geleend). Dit zou wel eens heel goed hét medaillon kunnen zijn. En het wordt nog beter: Levenius Lorrebos heeft het medaillon gestolen om te verkopen, heel erg waarschijnlijk, want wat was anders de functie van die ontmoeting in Zweinsveld. Nu mogen we lekker naar Azkaban om Levenius uit te horen en vervolgens het medaillon te zoeken!


Reageer op dit essay op het forum (maak een nieuw topic aan als er nog geen bestaat).

Je browser ondersteunt geen javascript, schakel javascript in of installeer een browser die wel javascript ondersteunt om de pagina goed te kunnen bekijken