HP Headquarter » Essays

Essays


Gruzielement 2: Iets van Griffoendor - Matt

Dit is echt de laatste keer dat ik nog ga waarschuwen voor HBP spoilers dus wees gewaarschuwd voor de volgende keer. Dit essay is eigenlijk een opmaat voor een hele rij essays over het zwaard van Griffoendor, zoals je door het hele essay heen zal lezen. Hier maak ik de hoofdlijnen duidelijk, zodat ik later in andere essays in details kan treden.

***HBP Spoilers***

De Potters

Een theorie die ik ook nog steeds moet uitwerken is de Potters als de afstammelingen van Griffoendor. Ik zal er daarom nog maar niet te diep op ingaan, omdat ik dan een onvolledige theorie zou afleveren. Als dit inderdaad het geval is, dan zit er volgens mij veel meer achter de aanval op de Potters dan alleen het vermoorden van Harry, wat zou er nou krachtiger zijn voor een Gruzielement dan een moord op de laatste erfgenaam van Griffoendor. Misschien is dat ook de reden dat Lily niet hoefde te sterven, omdat het Voldemort alleen maar om de Potters ging. Waarom hij geeft om een moord meer of minder begrijp ik ook nog niet helemaal....

Zou het zo kunnen zijn dat de Potters nog een erfstuk hadden van Griffoendor? Voldemort zou er dan misschien al wel in geslaagd zijn een Gruzielement te maken met de moord op James Potter, de moord op Harry was slechts een bonus. Nou ben ik weer zover in drijfzand gezakt dat ik betwijfel of ik door moet gaan, bouwen op twee theorieŽn waarvan de ene op de andere is gebouwd maakt de kans wel heel erg klein dat het ook echt zo is. Toch maar verder, het zwaard van Griffoendor. Perkamentus maakte aan het einde van HBP een fout door te zeggen dat het enige overgebleven erfstuk van Griffoendor, want het zwaard is er ook nog. Nou ben ik me ervan bewust dat het zwaard niet per se van Griffoendor hoeft te zijn, maar het lijkt er verdacht veel op dat dat wel het geval is.

Het zwaard en de Halvemaansteeg

'Er was een glanzend zilveren zwaard in de hoed verschenen. Het gevest was bezet met fonkelende robijnen, zo groot als eieren'
GK, p.138

Ohhh, wat een mooi zwaard? Zou je een deel van je ziel hieraan toevertrouwen? Ik zou de weddenschap wel aan durven dat als Voldemort dit zwaard zag en wist waar hij vandaan kwam, hij het zeker als Gruzielement zou willen gebruiken. Een probleempje, hoe en wanneer zou Voldemort dit zwaard kunnen zien, waar was dat zwaard dan al die jaren voordat het in Harry's hand verscheen in de Geheime Kamer? Mijn theorie is dat het zwaard al die tijd bij de Potters lag en dat Harry als rechtmatige eigenaar de zwaard uit de sorteerhoed kon krijgen. Het zwaard dat waarschijnlijk een deel van Voldemorts ziel zou bevatten, omdat Voldemort toen hij James vermoordde er een Gruzielement van maakte.

Hoe ik op deze ingewikkelde theorie kom? Het is nodig voor het boek om snel een Gruzielement te vinden, nu zou dat het medaillon van Zwadderich kunnen zijn (op Grimbouldplein?), maar wat meer voor de hand ligt is de plek waar Harry het eerst naar toe wil gaan aan het einde van HBP: de Halvemaansteeg. Volgende week trouwens daar een essay over, hopelijk samen met de afstammelingen van Griffoendor. Bovendien lijkt het me mooi als Voldemort later zal worden verslagen door een van zijn eigen Gruzielementen, als het Harry tenminste zou lukken om daarvoor Voldemorts ziel te verwijderen.

De Geheime Kamer

Wat nog mooier past in het verhaal is dat er dan al in de Geheime Kamer twee Gruzielementen bekend worden gemaakt, misschien een beetje veel voor ťťn boek, maar boek 2 zou immers veel te maken hebben met boek 6. Nou wat gebeurd er nou voor bijzonders in boek 6? Juist, de Gruzielementen, dus waarom niet meerdere aanwijzingen naar Gruzielementen in dit boek verstoppen, zodat de lezers denken, maar natuurlijk dat ik daar niet aan heb gedacht! Nou is dit een nogal wankele theorie, maar alweer een voorloper van een komend essay: 6 boeken, 6 Gruzielementen? Deze theorie zou daar niet mee kloppen, maar misschien kon Rowling in deel 1 bijvoorbeeld nog geen Gruzielement verwerken en zijn er daarom twee in boek twee... (weet het vergezocht)

De elemententheorie en de Vuurbeker

Een oude bekende: de elemententheorie (lees eerst E11: Huffelpufs beker als je er nog niet mee bekend bent). Griffoendor - vuur. Wat kan je hierbij verzinnen? Een vulkaan, het eeuwige vuur (wat Hagrid aan de Reuzen heeft gegeven), maar nee die hebben haast niks met het boek te maken. Daarom tegelijkertijd een nieuwe theorie: de Vuurbeker. Dit past dan weer mooi bij het 6 boeken, 6 Gruzielementen idee, maar deze is lastig te bewijzen, omdat de Vuurbeker immers jarenlang was verborgen toen er geen Toverschool Toernooienn waren. Terug naar het land van giswerk dus!

Ook de vuurbeker is een fantastisch voorwerp, bovendien met vele magische krachten. Met andere woorden weer een perfect voorwerp voor Voldemort. Nou zou dit moeten betekenen dat Perkamentus wel erg veel fouten heeft gemaakt, maar Perkamentus weet ook niet alles, hij was wel oud, maar niet oud genoeg om de stochters persoonlijk te hebben gekend :-P. Dit hoeft in principe ook niet een voorwerp van Griffoendor te zijn geweest, al is vuur natuurlijk wel zijn element.

Tot slot

Het was lastig om dit essay toch nog een redelijke lengte te geven zonder te veel te verklappen, maar ik beloof plechtig dat ik inderdaad meerdere essays hierover zal schrijven en het niet zal vergeten zoals ik hiervoor meerdere keren heb gedaan. Als het goed is staan er nog tientallen theorieŽn in de rij die ik beloofd heb uit te werken, maar die komen hierna (hopelijk) aan de beurt.


Reageer op dit essay op het forum (maak een nieuw topic aan als er nog geen bestaat).

Je browser ondersteunt geen javascript, schakel javascript in of installeer een browser die wel javascript ondersteunt om de pagina goed te kunnen bekijken