HP Headquarter » Essays

Essays


De Halvemaansteeg - Matt

Het onderwerp van dit essay: de Halvemaansteeg. De straat waarin Harry tot zijn eerste jaar woonde samen met zijn ouders, totdat Heer Voldemort besloot dat Harry de Uitverkorene was en hem probeerde te vermoorden. Aan het einde van HBP zegt Harry eerst naar deze plek toe te willen gaan. Een van de redenen is dat hij het graf van zijn ouders wil bezoeken, maar mijn vermoeden is dat er daar ook echt iets zal gaan gebeuren, omdat het boek anders veel te lang moet worden en omdat er iets niet helemaal in de haak is met "de nacht waarop de jongen bleef leven" (essay 1).

In mijn eerste essay vertelde ik terloops al dat JKR had laten doorschemeren dat er nog iemand was op de avond dat Voldemort de Potters kwam vermoorden. In die tijd dacht ik nog dat het Peter Pippeling was, maar nu heb ik daar hele andere ideeŽn over: mijn verdenkingen gaan uit naar onze geliefde Professor Sneep. Of Sneep nou aan de goede of kwade kant staat wordt hierdoor erg belangrijk, in deze theorie in ieder geval. Nou ben ik nog steeds van mening dat hij goed is - de reden waarom komt in een volgende essay en de voorloper is E8: Sneeps intenties - dus geloof ik dat er nog een aanwijzing naar de Gruzielementen in het oude huis ligt, of een link naar het verleden. Over mijn Gruzielementen theorie kon je al wat lezen in het vorige essay, maar deze keer richt ik me op het huis zelf en de Potters.

Link naar het verleden

Dat Harry's ouders echt dood zijn, daar bestaat (haast) geen twijfel over, wat echter nog steeds moet bestaan zijn de voorwerpen die op het moment van de aanval in en om het huis stonden. Ervan uitgaande dat de knal waarmee Harry Voldemort uitschakelde niet een krater heeft geslagen, om dit te verdedigen: Hagrid zegt in SdW dat hij Harry van onder het puin had gehaald. Wat kunnen we daar dan verwachten? Wellicht fotoalbums, meubels, Gruzielementen, schilderijen of dagboeken.... Fotoalbums heeft Harry al, maar nog wat foto's kunnen geen kwaad, ik verwacht alleen niet dat dat erg belangrijk zou kunnen worden voor de verhaallijn. Er zijn natuurlijk wel uitzonderingen te bedenken, maar laten we er maar even vanuit gaan van niet (ik kan even op niks komen). Meubels zullen er vast ook wel zijn, maar daar heeft Harry al helemaal niets meer aan, behalve als hij er nog ooit in wil gaan wonen. Gruzielementen.... zie vorig essay. Schilderijen: na de theorieŽn over het schilderij van Perkamentus denk ik dat er over dit onderwerp al genoeg is gezegd door mij - ik geloof er niet in dat schilderijen veel informatie kunnen geven, in Harry's geval zal het eenzelfde uitwerking hebben als de spiegel van Neregeb (zie essay 9).

Wat weten we eigenlijk over de Halvemaansteeg

Nou eerlijk gezegd, bar weinig, even de feiten op een rijtje:
- In de steeg was het huis van Harry's ouders en ook het huis van Harry voor iets meer dan een jaar.
- Het is een straat/steeg en geen huis, zoals de geruchten gingen na de Engelse vertaling (talking about stating the obvious!)
- Het huis van de Potters was verwoest na Voldemorts aanval, maar of het nog steeds een ruÔne is, is onbekend - lijkt me eigenlijk niet.
- In het Engels heet het Godrics Hollow
- De graven van Harry's ouders liggen als het goed is daar of in ieder geval in de buurt
- Ten tijde van de eerste oorlog tegen Voldemort was het tijdelijk beschermd door een Fidelius bezwering (geheimhouder etc.)
Dit is alles waar ik op kan komen, zonder verder te treden in feiten lijkend op punt 2.

Flashbacks

We hebben gemerkt dat Harry redelijk vaak flashbacks heeft/had van de nacht waarop de aanval plaatsvond, er bestaat daarom een grote kans dat als hij in de Halvemaansteeg aankomt Harry weer een flashback krijgt en deze keer misschien een duidelijkere dan die we in GvA hebben gezien. Het verste terug waartoe Harry in GvA kwam was dat James Potter riep dat Lily met Harry moest vluchten, misschien krijgen we deze keer te zien wat er daarvoor of daarna gebeurde. Zo kunnen we uitvinden wie er vermoedelijk ook aanwezig was op die avond (Peter/Sneep?) of komen we nog te weten hoe Sirius zo snel bij de scŤne aanwezig kon zijn, nog sneller dan Hagrid. De berichten zouden normaal toch via Perkamentus gaan, hoe kon het dan dat Sirius er eerder was. Ik heb het vermoeden dat James nog een bericht met een Patronus heeft gestuurd naar Sirius, om hem te waarschuwen dat ze werden aangevallen. Wat voor effect deze theorie op het verhaal zou hebben weet ik niet (waarschijnlijk niet veel), maar het zou wel weer een teken kunnen zijn hoe erg James op Sirius vertrouwde met het oog op de Tweewegspiegel, waar we gek genoeg niets over hebben gehoord in HBP. Waarschijnlijk was Perkamentus er ook nog en heeft hij Sirius geprobeerd te helpen, hoe kon hij anders zo snel tot de conclusie komen dat Sirius geen gevaar was in GvA nadat Harry en Hermelien een gebrekkig verhaal hebben opgehangen en Sirius, die toen ook vermoedelijk nog door Perkamentus verantwoordelijk werd gehouden voor het verraad. Er zijn trouwens nog gekke dingen aan de hand met die Fideliusbezwering, een deel daarvan is besproken in essay 15, maar laat ik ook maar in mijn theorieŽn uitwijden.

Fideliusbezwering

We weten wie de geheimhouder was voor de Potters, Peter Pippeling, we weten wie er nog meer wisten van de geheimhouding, Sirius, Peter, Perkamentus en waarschijnlijk ook Lupos. Wat we echter missen is iemand die de bezwering heeft gedaan. Het kan zo zijn dat James of Lily het zelf heeft gedaan, maar wat mij logischer lijkt is dat er net zoals bij de Onbreekbare Eed een waarnemer moet zijn die de spreuk uitvoert en getuige is van het 'contract'. De eerste kandidaat was Perkamentus, maar zoals eerder gezegd is door mij, wist zelfs Perkamentus niets van de last-minute wissel van Peter en Sirius. Het lijkt er dus op dat er nog een ander in het spel is, wie dat is dat weet ik natuurlijk niet. Lupos kunnen we ook wegstrepen, want ook die wist eerst niet dat Sirius onschuldig was, dan blijven er nog een hele hoop mensen over. De belangrijkste verdachten zijn voor mij: Sirius (zonder twijfel getalenteerde tovenaar, in staat de Fideliusbezwering goed uit te voeren) en Professor Banning (Professor in Bezweringen...). De optie Banning lijkt misschien een beetje vergegrepen, hij gaf immers geen teken iets te weten van het verraad van Peter en hij is ook nog eens geen lid van de Orde. Waarom ik hem toch verdenk? Hij was de leraar van James en Lily toen ze nog op school zaten, er bestaat dus een kans dat ze ook na hun examen nog contact met hem hadden en wie (behalve Perkamentus misschien) kan er beter een bezering doen dan een docent in Bezweringen? Waarom hij dan niets kan weten van Peter - wanneer je de theorie hoort denk je vast: oh ja natuurlijk - zijn geheugen is met zijn toestemming gewist nadat hij de bezwering had uitgevoerd. Het is natuurlijk erg gevaarlijk als er te veel mensen weten wie de geheimhouder is, gevaarlijk voor de onderduikers, maar natuurlijk ook voor degene die de bezwering uitvoert. Want het is natuurlijk veel gemakkelijker voor Voldemort om de naam van de geheimhouder te weten te komen via bijvoorbeeld Banning, dan de geheimhouder op te sporen. Dit kan dan ook een mogelijkheid zijn waarom de Potters niet voor Perkamentus zouden hebben gekozen, ze konden gewoon niet het gevaar lopen dat Perkamentus als een soort megabliksemafleider wordt achtervolgd door Voldemort en de Dooddoeners en dat Voldemort Perkamentus ook echt te pakken krijgt. Perkamentus moest immers zelf ook aan de frontlinie strijden, terwijl Banning als leraar en geen Orde lid redelijk veilig was in het kasteel en ook niet bovenaan de wanted lijst van Voldemort stond. De waarheid kan immers altijd worden achterhaald met een beetje Veritaserum, waar zelfs Perkamentus niet tegen zal kunnen doen.

Als jullie met nog wat feitjes en bijbehorende theorieŽn kunnen komen hoor ik het graag via het forum


Reageer op dit essay op het forum (maak een nieuw topic aan als er nog geen bestaat).

Je browser ondersteunt geen javascript, schakel javascript in of installeer een browser die wel javascript ondersteunt om de pagina goed te kunnen bekijken