HP Headquarter » Essays

Essays


Mogelijke eindes met 'scar' - Matt

Een van de weinige dingen die JKR over het zevende deel in de HP reeks heeft verklapt is dat het zal eindigen met het woord 'scar' (litteken dus). Nou heb ik al een essay geschreven over de mogelijke eindes van boek 7 maar dit is totaal iets anders, mocht je na de vorige zin denken last te hebben van een dj vu. Een minder bekend feit, maar daarom nog niet minder belangrijk is dat Rowling ooit heeft gezegd dat ze in het laatste hoofdstuk zal vertellen over de rest van het leven van de overlevenden. Nou ze zei niet letterlijk 'van de overlevenden', maar je begrijpt wat ik bedoel. Hoe kan het boek dan eindigen met 'scar' als Harry dood is - wat ik wel verwacht, zie de essays hiervoor.

Mogelijkheid 1: Harry's litteken verdwijnt

'and then there was no more scar.'

Beetje vaag einde zou dat worden, omdat Harry's litteken in dat geval pas zou verdwijnen jaren nadat Voldemort is verslagen. Het kan ook dat het litteken langzaam verdwijnt en dat hij pas na laten we zeggen 20 jaar litteken-vrij is. Dat klinkt misschien gek, maar het is wel realistischer dan een opeens verdwijnend litteken. Bij deze mogelijkheid overleeft Harry het dus, maar zullen de littekens, zowel op fysiek als mentaal vlak pas jaren later verdwijnen - mooie gedachte.

Mogelijkheid 2: Harry's begrafenis

'and that was the last time she ever saw his scar.'

Als Harry zoals ik voorspel inderdaad dood gaat, kunnen de laatste hoofdstukken niet meer vanuit zijn perspectief worden verteld - het zou in ieder geval erg lastig worden dan - dus waarom niet vanuit Ginny's of eventueel Hermeliens oogpunt. Het kan zo zijn dat hij direct na het gevecht met Voldemort overlijdt, maar ook pas na een lang en gelukkig leven. Het probleem bij een acute dood is dat er dan geen ruimte meer is voor een hoofdstuk over de toekomst, maar we weten nou eenmaal niet wat Rowling nog voor ons in petto heeft. De andere mogelijkheid is waarschijnlijker, het zou echter wel jammer zijn dat JKR dan echt het hele leven van Harry al voorbij heeft laten gaan. Hierdoor is er later geen kans meer op een vervolg, maar dat zou er toch niet meer komen. De zin slaat dan op het feit dat Harry's lichaam onder de grond verdwijnt of het afscheid van Ginny bij de begrafenis / bij de openbaring. Als hij al onder de grond zit zal het een beetje lastig worden, daarom moet het zich afspelen vlak voor hij echt wordt begraven. Waar ik net aan moet denken is dat de begrafenis van een tovenaar totaal anders is dan in de werkelijkheid, het is dus niet per se nodig om Harry te begraven, hij kan net zo goed in lucht opgaan, net zoals Perkamentus. Het is wel een beetje een zwak einde, omdat Ginny en ook Hermelien meer zien dan alleen Harry's litteken, voor hen is hij meer dan een beroemde tovenaar.

Mogelijkheid 3: Een conclusie

'after all, it was just a scar.'

In deze mogelijkheid overleeft Harry het ook, misschien is het afluitende hoofdstuk een soort biografie van zijn leven en wordt als laatste nog een keer benadrukt dat Harry een gewoon mens was als ieder ander, maar dat ook gewone mensen tot buitengewone dingen in staat zijn. Ik zit vandaag echt even op de spirituele tour, vergeef me. Hoewel dit een mooi einde is denk ik niet dat het een erg waarschijnlijk einde is, het is gewoon een te saai einde voor een fantastische reeks. Bovendien is Rowling gelukkig niet zo bezig met een moraal in het verhaal te stoppen (al komt de kracht van liefde dichtin de buurt).

Mogelijkheid 4: Litteken van iemand anders

'it reminded her of Harry's scar'

Ik ga het lekker om en om doen: hier is Harry weer dood. Dit einde lijkt weer een beetje op mogelijkheid 2, maar is toch anders. Het probleem met de acute dood of begrafenis speelt hier geen rol, omdat het in elke tijd en op elke leeftijd van Ginny kan afspelen. Ik weet niet meer van wie de uitspraak komt, maar het lijkt erg op: 'degenen van wie we houden zullen nooit echt verdwijnen, niet zolang we hen herinneren'. Klinkt als Perkamentus, weer zo'n moralistisch einde waarbij zou worden benadrukt dat we niet moeten treuren over degenen die ons verlaten, maar met plezier aan hen terug moeten denken. Toegegeven de zin zelf is niet zo mooi, maar het is moeilijker dan je denkt om een woord aan het einde van een zin te plakken zonder de zin te verpesten. Er zijn nog honderden andere mogelijkheden, maar het gaat om het idee.

Mogelijkheid 5: Harry's kind

'but luckily all that was left, was a scar.'

Erg zoet einde, waarbij de zoon of dochter van Harry (ja hij overleeft het weer dus) zich verwondt maar er niets ernstigs aan overhoudt. Een einde met een vette knipoog naar de rest van de boeken, waarin iedereen zich drukker maakt over Harry's litteken dan over Harry zelf - het grootste deel van de tovergemeenschap dan, niet voor Harry's vrienden. Het is eigenlijk zowel vreemd als briljant dat Rowling zo iets kleins als een litteken heeft omgetoverd tot een van de belangrijkste verhaallijnen binnen de boeken.

Mogelijkheid 6: Voldemort nog niet verslagen

'but then, after all these years, Harry woke up by a jolt of pain from his scar'

Ten slotte mijn favoriet, de ultieme cliffhanger en een droom voor alle fanfic schrijvers. Rowling heeft dan wel gezegd dat ze geen Harry Potter boeken meer zal schrijven, dat betekent nog niet het einde voor het HP fandom. Als ze inderdaad zo'n open einde maakt zal ze er zeker voor zorgen dat er overal ter wereld sequels verschijnen van Harry Potter, natuurlijk niet voor geld maar gewoon van fans. Ik zal het nader uitleggen al denk ik dat het wel duidelijk moet zijn. Harry overleeft de confrontatie met Voldemort en denkt te hebben gewonnen, maar toch is dat niet het geval. Voldemort had bijvoorbeeld ng een Gruzielement, of hij had nog andere maatregelen genomen naast zijn Gruzielementen (niet eens zo'n rare gedachte). Toch weet ik niet of ik dit ook wel een leuk einde zou vinden voor de 'gewone' fans, die zitten dan net zoals dat vaak het geval is bij films met een onvoltooid verhaal, terwijl ze zo graag het einde willen weten.


Reageer op dit essay op het forum (maak een nieuw topic aan als er nog geen bestaat).

Je browser ondersteunt geen javascript, schakel javascript in of installeer een browser die wel javascript ondersteunt om de pagina goed te kunnen bekijken