HP Headquarter » Essays

Essays


De profetie reviewed - Matt

Hij die de macht heeft om de Heer van het Duister te overwinnen nadert...
het kind van hen die hem driemaal hebben getrotseerd, geboren aan het einde van de zevende maand...
de Heer van het Duister zal hem aanmerken als zijn gelijke, maar hij zal een kracht bezitten die de Heer van het Duister niet kent...
en een van de twee moet sterven door toedoen van de ander, want de een kan niet voortleven als de ander niet dood is...
hij die de macht heeft om de Heer van het Duister te overwinnen wordt geboren aan het einde van de zevende maand...

OvdF, p. 646

Ik ga net zoals de brief van R.A.Z. de profetie ontleden, vooral omdat ik wat nieuwe ideeën heb gekregen die ik wil introduceren en uitwerken. Ik begin met alle mogelijke en zinnige vragen te stellen die ik maar kan bedenken.

Hij die de macht heeft om de Heer van het Duister te overwinnen nadert...
Is hij de enige die die macht bezit?
Staat macht hier gelijk aan kracht?
Wat is die macht? (liefde?)
Is 'nadert' geboren worden of gewoon eraan komen vanuit een ander werelddeel?
Je zou je ook kunnen afvragen of overwinnen gelijk staat aan doden, maar dat wordt al bevestigd in de vierde regel.

Tussen de regels
Is 'hij' uit regel één dezelfde als 'het kind' uit regel twee?

het kind van hen die hem driemaal hebben getrotseerd, geboren aan het einde van de zevende maand...
Harry, Marcel of nog iemand anders?
Waarom die cryptische 'zevende maand'?

Tussen de regels
Opnieuw de vraag is het dezelfde persoon of zijn er meerdere?

de Heer van het Duister zal hem aanmerken als zijn gelijke, maar hij zal een kracht bezitten die de Heer van het Duister niet kent...
Is het litteken het aanmerken als gelijke?
Is kracht hier hetzelfde als macht?

Tussen de regels
Zal hij worden overwonnen door de 'kracht' of kan het ook door iets anders komen

en een van de twee moet sterven door toedoen van de ander, want de een kan niet voortleven als de ander niet dood is...
'Door toedoen', betekent dat echt door een spreuk of desnoods met een wapen, of is het meer 'met hulp van'?
Ze leven nu allebei, hoe kan dat dan?
Is Voldemort nog steeds dood - of leeft geen van beide, of leven ze een gedeeld leven?
Had Voldemort al moeten sterven bij de eerste confrontatie met Harry?

Tussen de regels
Waarom weer van sterven naar overwinnen?

hij die de macht heeft om de Heer van het Duister te overwinnen wordt geboren aan het einde van de zevende maand...
Hoort die herhaling bij een standaard profetie, of is het een aanwijzing?

Dan nu mijn antwoorden of in ieder geval mijn overpeinzingen...

De macht
Macht wordt in deze zin denk ik gebruikt als synoniem voor kracht. Er wordt echter wel gesuggereerd dat de Uitverkorene deze macht in meerdere mate bezit dan Voldemort, dit maakt het moeilijk te verklaren dat de kracht liefde is. Voldemort bezit deze kracht immers ook en Perkamentus heeft het over een kracht die Voldemort helemaal niet heeft - heeft Perkamentus het bij het foute eind? Misschien ook niet, misschien is macht een optelsom van alle krachten, waarbij Harry's tekortkoming op het gebied van magisch talent ten overvloede wordt gecompenseerd door zijn kracht om lief te hebben. We kunnen niet van Harry verwachten dat hij machtiger wordt qua kracht dan Voldemort, zeker niet op zijn leeftijd. Maar Perkamentus was machtig en kon liefhebben, waarom kon hij Voldemort dan niet verslaan. Is het misschien niet Harry's eigen kracht om lief te hebben, maar een front van mensen die hij liefheeft, die op hun beurt ook weer liefhebben etc. Dit door de opoffering van zijn moeder, met haar oeroude magie.

Wie is 'hij' of wie zijn 'hij'?
Ik kan niets verzinnen om Marcel te laten opdraaien voor de rol van redder van de wereld, hoe kan Voldemort hem ooit als gelijke hebben aangemerkt. Tenzij er dingen zijn die we nog niet weten over Marcel (en toegegeven dat kunnen er heel veel zijn), lijkt Harry toch de meest logische keus. Precies wat Voldemort ook dacht en een benadrukking van de invloed van keuzes op het leven. Het litteken is misschien slechts een uiterlijke merking van Voldemort, terwijl de krachten die Harry heeft gekregen de werkelijke brandmerking is. Ik kwam net op het gekke idee dat Harry en Marcel misschien zo goed als leeg van magie waren geboren en dat hun magische krachten van Voldemort moesten komen, iets wat bij Harry wel is gebeurd en bij Marcel niet, wat zijn 'klunzigheid' verklaart.
Theoretisch zou het mogelijk zijn dat het hier om meerdere personen gaat, maar ik geloof niet dat Rowling zo ver zou gaan, dat zou iets té ingewikkeld zijn (maar niet onmogelijk). Zelfs als het meerdere personen zouden zijn, blijft de kans groot dat Harry degene is op wie het 'kan niet voortleven' slaat, vanwege zijn connectie met Voldemort.

Moet 'hij' het per se doen?
In de profetie staat niet expliciet vermeld dat de een de ander ook moet vermoorden, zou het dan niet genoeg zijn voor Harry om slechts één Gruzielement van Voldemort te vernietigen en niet zijn fysieke vorm hoeft te verslaan. Dat kan beter worden gedaan door iemand als Perkamentus (die er niet meer is maar ja). Misschien heeft Perkamentus hier wel een denkfout gemaakt, misschien had hij Voldemort wel kunnen verslaan, zolang Harry zijn aandeel maar heeft gehad. Perkamentus lijkt Voldemort nooit te hebben uitgedaagd voor een rechtstreeks duel, terwijl hij het nog makkelijk aankon (kijk maar naar het ministerie). Dit is misschien interessant om een andere keer uit te werken, maar ik ben nu een beetje door mijn inspiratie heen.

Hoe betrouwbaar is de profetie, is hij nog steeds van kracht?
Wat ook een mogelijkheid is, is dat de profetie alleen sloeg op de eerste confrontatie tussen Harry en Voldemort, toen Harry nog een jaar was. Misschien had de profetie geen rekening gehouden met de Gruzielementen, maar was die ervan uitgegaan dat Voldemort op dat moment zou sterven. Of misschien is de profetie al vervuld en heeft Harry Voldemort al vermoord, maar is hij nu 'alleen maar' herrezen. Dit opent weer mogelijkheden voor andere mensen om Voldemort af te maken (Sneep iemand?).

De zevende maand
Ik dacht eerst dat ik hier wat had gevonden, maar de meest logische verklaring is dat zeven gewoon het heilige getal is. Ik zat namelijk te denken aan de Romeinse kalender waar het jaar op een ander tijdstip begon (dat moet ik nog even natrekken). Misschien is het dan opeens Hagrid of zoiets, ik ga eerst maar die verjaardagskalender maken om een overzichtje te krijgen.


Reageer op dit essay op het forum (maak een nieuw topic aan als er nog geen bestaat).

Je browser ondersteunt geen javascript, schakel javascript in of installeer een browser die wel javascript ondersteunt om de pagina goed te kunnen bekijken