HP Headquarter » Essays

Essays


Groene Ogen - Matt

Green eyes..... Naast het feit dat het een liedje van Coldplay is, is het ook het onderwerp van mijn vierde essay. Wat is er nou zo bijzonder aan groene ogen vraag je je dan af - als je tenminste nog nooit een Harry Potter boek hebt aangeraakt natuurlijk - nou dat ga ik zo proberen uit te leggen.

Harry's ogen zijn groen en hij heeft ze geerfd van zijn moeder, schijnbaar het enige wat hij van zijn moeder heeft geerfd geloof ik. Alle kennissen van Harry's ouders zeggen hetzelfde, om maar even een voorbeeld te geven:

"De laatste keer dat ik je zag, was je nog maar een kotertje. Je bent net je pa, maar je hebt de ogen van je ma."

Hagrid (Hp SdW blz. 37)

Deze zin - of in ieder geval iets vergelijkbaars - krijgt Harry nog zo'n honderd keer te horen. Daarom ben ik zo stom om te geloven dat er een boodschap achter zit. Ik zal even een overzicht geven van wat ik in dit essay wil schrijven; eerst ga ik uitzoeken waarom ogen in het algemeen belangrijk zijn, daarna waarom de kleur groen zo bijzonder is en ten slotte wat ik verwacht van de rol van Harry's ogen bij het verslaan van Voldemort.

Waarom zijn ogen nou zo belangrijk voor ons. Ze sturen berichten naar onze hersenen, zodat we een beeld kunnen vormen van onze omgeving. Dat is natuurlijk altijd handig, anders zou je voortdurend over dingen struikelen en zou autorijden onmogelijk zijn. Wat ook nog bijzonder is, is dat alle dieren ogen hebben, terwijl de bouw van onze ogen anders is dan bijvoorbeeld een spin (homologe organen voor iedereen die iets van bio weet). Maar aan de andere kant is het niet onmogelijk zonder zicht te leven, blinden kunnen ook een gelukkig leven leiden. Toch zou er ook voor blinden niets leuks zijn als de hele mensheid blind zou zijn geweest, omdat we dan niet zo effectief zouden zijn in het maken van dingen. Maar goed ik dwaal weer af.

Wat voor rol hebben de ogen tot nu toe gespeeld in de HP reeks. Natuurlijk denk je dan meteen aan de Basilisk, die met één blik iemand kan doden. Het liep nou niet echt zo goed af met hem, aangezien hij aan het einde van het verhaal dood was en zijn ogen waren uitgestoken door een Feniks. Dus daar hoeven we niet te zoeken naar een goed punt voor ogen. Een ander opvallend oog is het oog van "Dwaaloog" Dolleman, die een oog heeft die door van alles heen kan kijken (waaronder zijn eigen achterhoofd). Het geeft hem een air van constante alertheid, die een schouwer nodig heeft. Hier ontdekken we dus een goed punt voor ogen, namelijk dat het onze eerste vorm van veiligheid is. Een blinde kan bijvoorbeeld gevaar niet zien aankomen (al kan hij of zij het waarschijnlijk wel op andere manieren voelen, maar daar heb je wel training voor nodig). Het enige probleem is dat de vijand dat ook kan - na 18 november zal je dit wel herkennen ;) - maar als Voldemort dit niet meer zou kunnen, zou Harry een enorm voordeel kunnen krijgen, maar daarover in het laatste deel meer.

Groen is gek genoeg ook de kleur van Zwadderich, terwijl rood (de ogen van Voldemort) de kleur van Griffoendor - al dacht ik eerst dat de kleur van Zwadderich zwart zou zijn en van Griffoendor groen - ze zijn dan allebei op een afdeling geplaatst die hun kleur ogen zouden moeten "afkeuren". Groen staat net als de afdeling Griffoendor voor moed, vriendschap en loyaliteit, terwijl rood voor haat, bloed, maar ook liefde staat. Waarom heeft Voldemort de kleur ogen, die iets te maken heeft met liefde? Wat me ook opviel is dat er denk ik maar heel weinig mensen zijn met rode ogen en groen is ook vrij zeldzaam, als ik me niet vergis.

Hoe zal deze informatie Harry dan kunnen helpen op zijn missie Voldemort te verslaan? Zoals ik al zei zou het erg helpen als Voldemort blind werd, al dan niet permanent. Maar hoe zou Harry dat voor elkaar moeten krijgen? Ik weet absoluut niet hoe ik hier op kwam, maar dit is mijn theorie: herinner je je nog de confrontatie van Harry met Krinkel:

"Krinkel hief zijn hand op om een dodelijke vloek uit te spreken, maar Harry stak instinctief zijn eigen handen uit en greep Krinkels gezicht."

HP SdW blz. 217

Al is die bescherming van zijn moeder nu weg, er is misschien een manier om die weer te laten werken. Waarom zou Perkamentus anders nog steeds willen dat hij terug ging naar de Duffelingen, terwijl de oeroude magie van zijn moeder al niet meer werkte? Er is dus zeer waarschijnlijk een manier om die bescherming te herwinnen en daarmee Voldemort ernstige schade toe te doen, waarbij het verbranden van zijn ogen natuurlijk een goed idee is.

Dat is wel weer genoeg voor deze week, maar ik heb in ieder geval weer een idee voor een nieuw essay: de reden waarom Perkamentus Harry nog steeds naar de Duffelingen stuurt, al zal dat zeer waarschijnlijk moeten wachten tot na de uitgave van HP HBP in het Nederlands, omdat er dan gewoon veel meer over te vertellen is.


Reageer op dit essay op het forum (maak een nieuw topic aan als er nog geen bestaat).

Je browser ondersteunt geen javascript, schakel javascript in of installeer een browser die wel javascript ondersteunt om de pagina goed te kunnen bekijken