HP Headquarter » Essays

Essays


De drie onvergeeflijken: De Avada Kedavra Vloek - Matt

Na weken van uitstellen volgt hier het op een na laatste deel uit de serie waarin ik mijn aandacht ga richten op de vloek des doods:

Avada Kedavra


De vloek die aan het begin staat van alle gebeurtenissen in de Harry Potter boeken, de dubbele moord op Harry’s ouders, je weet wel, die met die groene lichtflits. Volgens het HP-lexicon een verbastering van abracadabra de immers ongevaarlijke spreuk geliefd bij amateur goochelaars, maar dat terzijde. Voor de meeste mensen het ergste wat je maar kan overkomen: de dood.

Een tijdje geleden heb ik mezelf wijsgemaakt dat ik niet bang ben voor de dood, maar nu ik weer enkele weken verder ben in mijn leven moet ik helaas toegeven dat ik het niet bij het rechte eind had. Volgens mij zijn er slechts drie manieren om de dood te kunnen accepteren: uit wanhoop, omdat je niets te verliezen hebt, uit geloof, omdat er een hemel is waarin je gelukkiger zult zijn dan hier (ik ben niet zo zeker van deze reden, omdat in het merendeel van de religies de dood nog steeds iets is waar je jezelf tegen wilt beschermen, bijvoorbeeld door te bidden voor je eigen of iemand anders leven) en uit wijsheid, omdat je beseft dat het nou eenmaal een stap voorwaarts is die je moet nemen, zoals Perkamentus zegt: “After all, to the well-organized mind, death is but the next great adventure”.

Ik heb ontdekt dat ik wel degelijk iets te verliezen heb - nu moet je niet denken dat ik daarvoor zo depressief was dat ik niet wilde leven, meer dat ik dacht dat er niet echt iets was om vóór te leven. Ik heb ontdekt dat ik niet geloof in een leven na de dood, je houdt gewoon op met bestaan, niets meer en niets minder – en geef toe dat is niet echt een bemoedigende uitgangspositie. En tenslotte heb ik nog niet de wijsheid gevonden om te kunnen accepteren dat de dood slechts een stap in je bestaan is.

Harry bezit voor boek 7 ook nog geen van de drie eigenschappen, hij is druk bezig om iedereen in leven te houden waaronder zichzelf. Hij geeft zichzelf de schuld van de dood van Sirius en waarschijnlijk ook deels van Perkamentus, hieruit kunnen we concluderen dat hij niet denkt dat het gewoon ‘tijd’ was voor hen om de dood tegemoet te treden; hierdoor kunnen we reden twee en drie (geloof en wijsheid) al wegstrepen. Wel heeft hij zich een keer overgegeven aan de wanhoop en was hij klaar om te sterven, namelijk in het Departement van Mysteries wanneer Voldemort zijn lichaam binnendringt. Dit alles wordt echter ongedaan gemaakt door HBP waarin Harry hernieuwde energie lijkt te verkrijgen in zijn wil om Voldemort te verslaan en dus niet het loodje zal willen leggen voordat hij Voldemorts levensloze lijk heeft gezien.

Voldemort gebruikt de AK vloek veelvuldig, omdat hij vindt dat de dood het ergste is wat een mens kan overkomen en dat hij daardoor hun meerdere is, omdat hij deze mensen de dood heeft toegebracht. Je zou haast kunnen stellen dat Voldemort moord vanwege een extreem geval van een minderwaardigheidcomplex, maar dat is misschien wat vergezocht. Tegelijkertijd is hij logischerwijs ontzettend bang om zelf de pijp uit te gaan, maar omdat hij tot nu toe alleen Perkamentus tegenover zich had die hem aankon hoefde hij daar niet echt bang voor te zijn. Perkamentus gaf namelijk toe dat hij Voldemort niet dood wilde hebben, omdat dat een veel te lichte straf zou zijn – wat hij dan wel een goede straf zou vinden dat weten we niet, maar het zal wel iets te maken hebben met een of andere confrontatie met zijn eigen daden. Nu Perkamentus echter zelf verdwenen is, is Harry opgeschoven in Voldemorts rijtje van gevaarlijke vijanden. Er is alleen maar te weinig tijd om genoeg respect te verwerven van Voldemort om hem echt terug te dringen en hem weg te houden van de dingen die hij belangrijk vindt, zoals Perkamentus lange tijd Zweinstein kon beschermen. Maar laten we ons even richten op het feit dat Harry nu Voldemorts no. 1 tegenstander is:

Mijn redenering is dat om de zwakke plek van Voldemort uit te buiten Harry zijn angst voor de dood en in mindere mate voor het donker moet overwinnen. Perkamentus zei ooit dat dit juist de dingen waren die Voldemort ertoe hadden gezet om het slechte pad op te gaan, wat zouden nou betere wapens kunnen zijn dan Voldemorts grootste angsten. Bij nader inzien is het niet noodzakelijk dat Harry de dood niet meer vreest, maar dat hij op zijn minst de dood niet als het ergste gevaar ziet wat hem kan overkomen.

Wat heeft dit allemaal met de Avada Kedavra vloek te maken, naast het feit dat het gevolg de dood is? Laten we het zo stellen: stel je voor dat er inderdaad een Final Battle komt waarin alleen Harry en Voldemort aanwezig zijn, laten we voor het gemak ook even aannemen dat Harry sterk genoeg is om in de buurt te komen van Voldemorts kracht en dus mogelijk een kans zou hebben om hem af te maken met een Avada Kedavra. Je kent vast wel het gezegde: ‘Angst is een slechte raadgever’. Nu, we hebben twee ongeveer even krachtige tovenaars, met het verschil dat de ene bang is om dood te gaan en de ander misschien een tikkeltje wanhopig, vastbesloten is om de ander te verslaan. Harry zou in dat geval duidelijk de overhand hebben, omdat hij minder te verliezen heeft – hij zou bijvoorbeeld meer kunnen geven om het leven van zijn vrienden dan om zijn eigen leven, terwijl Voldemort zijn meest waardevolle bezit te verliezen heeft.

Het grote probleem in deze redenering is dat Voldemort, Harry als een soort van gelijke moet zien. Anders zal hij teveel zelfvertrouwen hebben om zijn angsten in het spel te laten komen, al is te veel zelfvertrouwen ook gevaarlijk… Het punt is dat Harry dankzij ‘liefde’ meer zal hebben om vóór te vechten en minder om te verliezen, mochten ze tegen elkaar vechten, terwijl het bij Voldemort precies andersom is.

Ik weet dat het essay voorlopig nog te veel bestaat uit ‘stel dat…’ en ‘in het geval dat’, maar toch heb ik het gevoel dat ik hier op een spoor zit.Reageer op dit essay op het forum (maak een nieuw topic aan als er nog geen bestaat).

Je browser ondersteunt geen javascript, schakel javascript in of installeer een browser die wel javascript ondersteunt om de pagina goed te kunnen bekijken