HP Headquarter » Essays

Essays


S.H.I.T. - Matt

SHIT staat voor Stichting Huis-elf voor Inburgering en Tolerantie en is opgericht door Hermelien in Harry's vierde jaar. De reden voor de oprichting van deze vereniging was het ontslag van Winky de huis-elf door meneer Krenck op het WK Zwerkbal. Zoals al uit de naam blijkt, komt de vereniging op voor de rechten van de huis-elfen, ook al bestaat de vereniging uit slechts één actief lid, toch zit er een goede boodschap achter. Huis-elven zijn als het ware slaven van hun familie, al zien ze zichzelf niet zo. Ze zijn meestal trots om hun meesters of meesteressen te dienen en zien het zelfs als een eer. Maar er zijn natuurlijk uitzonderingen te noemen, zoals Dobby en Knijster. Dobby vond de familie die hij diende (de familie Malfidus) geen fatsoenlijke mensen en Knijster haat Sirius, omdat hij tegen alles is wat te maken heeft met onzuiver bloed. Winky kan worden gezien als een 'standaard' huis-elf die het fantastisch vind om haar meester te dienen en 'kleren' het meest vreest. 'Kleren' betekent dat de huis-elf van zijn of haar meester een kledingstuk krijgt, wat betekent dat hij of zij ontslagen is. Enkelen beschouwen dit als een zegen en anderen als het einde van hun leven (de namen kunnen jullie vast zelf wel invullen). Een huis-elf kan niets over zijn 'familie' zeggen als hij of zij daar geen toestemming voor heeft, kan geen direct bevel weigeren, maar kan gek genoeg wel een bevel bewust op een andere manier intepreteren.

Nu weer verder over SHIT: het lijkt een nobel streven om te strijden voor gelijke rechten voor huis-elfen en mensen, aangezien het zeker wezens zijn met bewustzijn en met ongeveer gelijke krachten als mensen. Zo kunnen ze ook toveren, zie Dobby's verschijning in GK. Om maar wat verschillen te noemen; ze hebben geen toverstok nodig om magie uit te oefenen en zijn in staat te verschijnselen op Zweinstein. Al zijn daaromtrent wel wat geruchten of tovenaars het ook kunnen. Zo kon Harry zijn tante Margot opblazen zonder toverstok - dat denk ik in ieder geval, aangezien er nergens staat dat hij zijn toverstok bij zich had - en ook in het eerste deel oefent Harry zonder het te weten 'wandless magic' uit (toverstokloze magie klinkt niet zo lekker). Maar het onderzoeken naar 'wandless magic' zal ik verder uitwerken in een van de essays na de uitbrenging van HBP. Zo lijkt het dus dat huis-elfen zeker niet hopeloos zijn in gevecht. Terug naar of het goed is om huis-elfen rechten te geven; natuurlijk is niemand van ons voor slavernij en dus kunnen we gerust zeggen dat SHIT een goede organisatie is.

Het tegenargument van onder andere Ron is dat huis-elfen het leuk vinden om voor hun familie te werken en dat ze loon en vrije dagen absoluut niet zouden willen. Zou je anderen iets mogen opleggen, omdat jij vind dat dat het beste voor hun is? Ik denk dat je inderdaad soms mensen moet dwingen om iets te doen tegen hun zin in, omdat je weet dat het uiteindelijk goed voor hen is. Hier is het echter een twijfelgeval, want ze zijn ontzettend blij zonder hun rechten en zouden zich beledigd voelen als je het hen zou opdringen. Het geluk van de huis-elfen zal zeker drastisch dalen. Maar aan de andere kant zou een volgende generatie huis-elfen er waarschijnlijk wel aan kunnen wennen en dan hebben ze veel plezier van hun rechten. Ervan uitgaande dat huis-elfen niet van geboorte onderdanig zijn, maar dat zijn door de omgeving waarin ze zijn opgegroeid.

Je kan natuurlijk ook een redelijk sadistische tegenargument geven; als ze zo graag gratis voor de tovenaars willen werken, laat ze dan toch. Ten eerste hebben ze haast niks nodig en zijn ze uitstekende bediendes, wat wil je nog meer. Andere tovenaars mag je al niet meer tot slaaf maken, dus dit is een vrij goed alternatief. Hier valt niets tegenin te brengen, want om een fijn leven te leiden heb je altijd anderen nodig om je te verzorgen en huis-elfen doen dat voor nop en zijn nog blij ook. Maar het gaat mij meer om de ethische aspecten dus ga hier niet over zeuren.

Als je het zo nodig moet weten: ik heb dit idee gestolen van een van de editorials op mugglenet, maar alles is door mijzelf geschreven :P.


Reageer op dit essay op het forum (maak een nieuw topic aan als er nog geen bestaat).

Je browser ondersteunt geen javascript, schakel javascript in of installeer een browser die wel javascript ondersteunt om de pagina goed te kunnen bekijken