HP Headquarter » Essays

Essays


R.A.Z. (1) - Matt

Nou hier komt dan mijn eerste post-HBP essay. Er zijn twee onderwerpen die ik graag wil bespreken en waarover ik een serie van essays over wil gaan maken. De eerste is over de identiteit van R.A.Z. en de tweede over de Gruzielementen. Al heb ik op dit moment het boek nog niet uit, ik wil toch graag de eerste zijn die jullie de geheime identiteit van R.A.Z. zal veraden dus lees niet verder als je het zelf wil uitzoeken (al zou ik niet weten waarom).

*****SPOILERS*****

Aan de Heer van het Duister

Ik weet dat ik al lang dood zal zijn voor u dit leest.

maar ik wil dat u weet dat ik uw geheim ontdekt heb.

Ik heb het echte Gruzielement gestolen en ben van plan

het zo snel mogelijk te vernietigen.

Ik bereid me voor op de dood in de hoop dat u weer sterfelijk zult zijn

als u eindelijk uw gelijke ontmoet.

R.A.Z.

(HP HBP, blz 458)

Al sinds het uitkomen van HBP in het Engels zit ik al op een bepaald persoon van wie het zeer waarschijnlijk is dat hij R.A.Z. is. Als je het zelf nog niet had uitgevonden zal ik het nu maar zeggen - genoeg erom heen gedraaid vind je niet. R.A.Z. Is Regulus Zwarts, de broer van Sirius. In het Engels is het R.A.B. en dat klopt precies aangezien het Regulus Black is in het Engels. Wat betreft de middelste voorletter: in het HP Lexicon staat dat de oom van Sirius en Regulus, Alphard Black heet en het zou heel goed kunnen dat hij daarnaar vernoemd is.

Mogelijkheden die nu officieel tot het verleden behoren, die wel eerst mogelijk waren in de Engelse versie, waren de families Bonkel (Bones), Odius en Oorlof (Borgin and Burkes) en Bazuin (Bagman). De eerste twee klonken voor mij nog heel aannemelijk, maar welke idioot had verzonnen dat het Ludo Bazuin was moest wel heel erg ver heen zijn - een familielid van Bazuin zou ik trouwens nog niet uitsluiten. Nu al deze families vrijwel zeker uitgesloten zijn moeten we ons gaan concentreren op Regulus. Later zal ik ook nog minder voor de hand liggende personen nemen, maar dit idee is toch het meest uitgewerkt.

Waarom ik denk dat Regulus de meest voor de hand liggende optie is? Dat is de vraag die ik in dit essay zal behandelen en ik hoop dat jullie kritisch zullen zijn, omdat ik mijn eigen beoordelingsvermogen niet compleet vertrouw.

Wat weten we nu eigenlijk van hem; hij was een Dooddoener, maar hij hield het niet erg lang vol onder Voldemorts bewind en trok zich terug. Jammer genoeg voor hem accepteerde Voldemort dat niet en binnen een paar dagen was hij vermoord. Op de manier waarop over hem wordt gesproken, zou je niet verwachten dat hij machtig genoeg zou zijn om Voldemorts gruzielementen (Horcruxes) op te sporen en alle obstakels te overwinnen. Maar aan de andere kant hebben we alleen van hem gehoord via Sirius zelf en Remus Lupos.

Remus heeft vast verhalen over Regulus gehoord van Sirius, dus zijn bronnen hoeven we niet na te kijken. Sirius heeft zijn verhalen uit de eerste hand (hij was er zelf bij of in ieder geval bij betrokken via zijn familie), dus zou zijn mening in principe te vertrouwen moeten zijn. Er zit echter wel een enorm gat in dat argument, Sirius heeft namelijk het grootste gedeelte van zijn jeugd op Zweinstein bij de familie Potter doorgebracht en kon dus niet zoveel weten over zijn kleine broertje, van wie we niet eens weten hoeveel jaren hij met Sirius scheelde. Laten we dus hopen dat Sirius verblind was door zijn haat voor zijn eigen familie en dat hij zijn kleine broertje verkeerd heeft beoordeeld. Anders ligt dat Gruzielement nog steeds ergens verborgen en kan Harry hem niet vernietigen. Maar over de gruzielementen meer het aankomende weekend (ja de essays gaan nu echt binnenstromen).

Wat weten we nog meer over Regulus? Even een paar feiten: hij zat in Zwadderich, op Zweinstein ging hij al om met vermeende Dooddoeners, hij had goede banden met zijn familie in tegenstelling tot Sirius en zijn familie bewonderde hem zelfs enigszins, omdat hij zich had aangesloten bij het "goede" streven. Maar is hij dan nog wel een goeierik of gewoon een verknipte slechterik. Heeft hij zich nog voor het einde aangesloten bij de goede kant? We kunnen in ieder geval bijna zeker zijn dat hij geen contacten heeft gehad met de Orde van de Feniks, aangezien Perkamentus er niets van wist. Het is natuurlijk ook mogelijk dat hij een ander lid van de Orde in vertrouwen heeft genomen, zoals Sneep. Het essay over Sneeps goede of slechte bedoelingen komt trouwens ergens volgende week.

Waarom zou Regulus zich dan tegen Voldemort keren? Ten eerste was hij van Zwadderich en dus is hij er misschien op uit om zijn eigen hachje te redden, door zich te voegen aan de winnende kant. Maar in die tijd leek het er helemaal niet op dat de goede kant zou winnen, het leek er zelfs sterk op dat Voldemort de wereld zou gaan overnemen. En uit zijn briefje blijkt ook dat hij Voldemort graag dood wil hebben en dat hij zijn eigen dood niet vreest. Dat klinkt helemaal niet als een Zwadderaar, maar ook Zwadderaars zullen wel iets nobels hebben: niet alle Zwadderaars zijn slecht (daar moet ik mezelf altijd aan herinneren).

Een tweede reden zou kunnen zijn dat Voldemort toch al van plan was zich van hem te ontdoen en dat hij maar de beste weg zocht om zijn eer te redden of in ieder geval met een zuiver geweten te sterven. Het lijkt me logisch dat Voldemort in die tijd niet echt om helpers verlegen zat en we hebben al vaak genoeg gezien dat Voldemort geen medelijden kent. Zich ontdoen van een van zijn helpers zou ook angst wekken bij zijn andere volgers: ongeacht aan welke zijde ze staan, Voldemort is altijd de machtigste.

Nou dit was het weer voor deze week, het essay is eigenlijk nog niet af, maar ik stop hier maar. Volgende week kom ik nog met een uitgebreide analyse van de brief en argumenten voor verschillende verdachten voor R.A.Z., waaronder natuurlijk ook Regulus. Ik wacht met spanning op jullie reacties.


Reageer op dit essay op het forum (maak een nieuw topic aan als er nog geen bestaat).

Je browser ondersteunt geen javascript, schakel javascript in of installeer een browser die wel javascript ondersteunt om de pagina goed te kunnen bekijken